Sångerskan Helena Josefsson ?håller på att utbilda sig till optiker, men musikerkarriären har hon knappast lagt på is. Den 4 juni sjunger hon på en välgörenhetskonsert i Korsbackakyrkan där alla intäkter går till organisationen Vision For All via Lions i Kävlinge. ?Foto: Anja Degerholm

Sångerskan Helena Josefsson ?håller på att utbilda sig till optiker, men musikerkarriären har hon knappast lagt på is. Den 4 juni sjunger hon på en välgörenhetskonsert i Korsbackakyrkan där alla intäkter går till organisationen Vision For All via Lions i Kävlinge. ?Foto: Anja Degerholm

Välgörenhet med skärpa

Helena Josefsson sjunger i Korsbackakyrkan till förmån för Vision For All

KÄVLINGE. ?Helena Josefsson har turnerat jorden runt med Roxette, släppt två soloalbum och sjungit på Arash dunderhit ”Broken Angel” som var och varannan ryss går och nynnar på. Den 4 juni uppträder hon i Korsbackakyrkan till förmån för välgörenhetsorganisationen Vision For All.
Helena Josefsson håller för närvarande på att utbilda sig till optiker i Köpenhamn, och praktiserar under året hos Optiker Elfving i Kävlinge.
– Jag tänkte att det vore bra att kunna någonting annat än att vara musiker. Min lillasyster är optiker så valet var lätt, säger hon.
När Helena Josefsson hörde om Lions engagemang i Vision For All tänkte hon att det var ett bra tillfälle att förena sin gamla och sin nya karriär genom att anordna en välgörenhetskonsert. Förutom konserten ska Helena och Birgitta Elfving även mäta upp och tvätta skänkta glasögon.
– Det känns bra att kunna hjälpa folk att se bra, för många är det inte en självklarhet, säger Helena Josefsson.

Jazzskiva på gång
Vision For All är en ideell organisation som jobbar med att samla in och skänka glasögon till behövande i en rad olika länder, bland annat Kenya, Paraguay och Litauen.
När insamlingen i Kävlinge är avslutad ska Birgitta Elfving åka till Peru i tre veckor och se till att glasögonen får nya ägare. På programmet står bland annat 500 synundersökningar. Hon har hjälpt Vision For All under fyra års tid, men det här är första gången hon ska åka till ett av mottagarländerna.
Även om Helena Josefsson numera ägnar det mesta av sin tid åt att hjälpa Kävlingeborna att se bättre så har hon knappast lagt sångkarriären på hyllan.
– Inatt spelade jag in låtar till ett nytt hemligt projekt. Och jag är precis klar med inspelningarna av min första jazzskiva. Det finns så många skivor jag vill göra!
På önskelistan står bland annat att spela in skånska tolkningar av artister som Dolly Parton, Joni Mitchell och Velvet Underground.
Och jazz är inte den enda genren som Helena utforskar efter en karriär främst som popsångerska.
– Jag har halkat in på house också. Jag sjöng på en av houseduon Kill FM:s låtar och efter det blev jag kontaktad av DJ Ahzee i New York som jag ska samarbeta med.

Somrigt låtval
Men först på agendan står alltså sommarkonserten i Korsbackakyrkan onsdagen den 4 juni.
– Det blir lite av varje. Pampigt, somrigt och romantiskt.
Helena Josefsson uppträder tillsammans med sångare från kyrkokören, och sjunger även flera duetter med sin man Martin Josefsson som även kompar på gitarr. Christoffer Andersson ackompanjerar på flygel.
Ett hemligt gästspel av en klassiskt skolad sångerska utlovas också liksom somriga allsångsdängor.

Missa inte!

Sommarkonsert, Korsbackakyrkan. Ons 4/6, kl 19. Entré 120 kr.

Publicerad 02 June 2014 09:00