Dance your troubles away. ?För Lina Larsson är dansen en källa till glädje, men också en möjlighet att påverka. ?Foto: Anja Degerholm

Dance your troubles away. ?För Lina Larsson är dansen en källa till glädje, men också en möjlighet att påverka. ?Foto: Anja Degerholm

Lina dansar bort problemen

Belönad för sitt arbete mot rasism och främlingsfientlighet

KÄVLINGE. ?Elaka kommentarer, mobbning och näthat är väl något man får ta, eller? Förra sommaren bestämde sig Lina LarssonLL Dance Studio att det fick vara nog med hat.
Nyligen belönades hon med kommunens pris för att motverka våld, rasism, nazism och främlingsfientlighet. I motiveringen kan man bland annat läsa att “Lina Larsson har tydligt tagit ställning för att alla människor ska behandlas med respekt och att alla har ett lika värde”.
– Det är en stor ära för mig att få priset. Alla människors lika värde kan tyckas vara en självklarhet, men det är det inte och det måste vi påminna varandra om, säger Lina Larsson.
Hon har drivit dansstudio i sju år, sedan 2012 i Kävlinge teater.
– Vi har 300 elever i åldrarna 1–80 år och det är många som anförtror sig till mig. Jag har fått höra hemska historier om hur illa människor kan behandla varandra.

Alla ska med
Till slut rann det över för Lina.
– Jag tänkte att jag måste göra något. Eftersom jag syns en hel del offentligt har jag möjlighet att påverka. Att sprida budskapet om vikten av allas lika värde, som dansarna i sin tur kan sprida vidare.
– Jag tycker eleverna är väldigt snabba att stötta varandra.
Det senaste året har LL Dance Studio spelat in flera dansvideor och satt upp showen “Vi gillar olika”.
– När det är show får alla vara med, oavsett ålder eller om man har något funktionshinder.
Lina säger att hon själv var väldigt blyg som barn.
– Jag har alltid gillat att dansa, men jag vågade inte anmäla mig till en dansklass. Istället dansade jag hemma framför tv:n.
Det dröjde ända till gymnasiet innan hon vågade anmäla sig till en kurs. Sedan dess har dansen varit Linas liv. Att det även skulle bli hennes levebröd var däremot inte lika självklart.
– Jag utbildade mig till översättare i tyska och engelska och har jobbat som språklärare på låg- och mellanstadiet. Jag trivdes väldigt bra som lärare.
Parallellt med lärarjobbet var hon även dansinstruktör.
– En dag stod jag med en grupp elever och hade ingen lokal. Jag hittade en källarlokal i centrala Kävlinge, och tänkte varför inte starta eget. Så blev det, och det är som en dröm varje dag.

En gyllene regel
Arbetet med att sprida kärlek istället för hat fortsätter för Lina Larsson.
– Min tanke är att åka ut till skolorna och blanda dansuppvisning med inspelade intervjuer där personer som blivit utsatta för kränkningar berättar om vad de har varit med om.
Hur tycker du att man ska agera om en medmänniska blir illa behandlad?
– Var observant på det som händer och försök ingripa. Om inte annat genom att bry dig om personen som blivit drabbad.
– Ju fler som vågar stå upp, detsto bättre. Det är ganska enkelt egentligen, det gamla klassiska att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad, säger Lina Larsson.

Personligt

Namn: ?Lina Larsson.
Bor: ?Kävlinge.
Ålder: ?38 år.
Familj: ?Mamma, pappa, pojkvännen David och hunden Danse.
Favoritfilm: ?”Dirty dancing”.
Senast lästa bok: ?”Jussie Adler-Olsens senaste. Att läsa är mitt största intresse efter dansen”.
Det här visste du inte om Lina: ?”Att jag är
helt besatt av tv-serien ”Hem till gården”, jag
har inte missat ett avsnitt på många år”.
Förebild: ?”Min mellanstadielärare Bengt Heide för att han är en fantastisk person som format min personlighet på många sätt och vars pedagogik jag applicerar på min undervisning
varje dag.”

Publicerad 16 June 2015 09:00