Slottsfru Alexandra von Schwerin framför flera av sina företrädare på Skathults slott. Foto: Oskar Elfving Söderström

Slottsfru Alexandra von Schwerin framför flera av sina företrädare på Skathults slott. Foto: Oskar Elfving Söderström

Alexandra blev slottsfru:

"Det är inte glamoröst"

Feministen har gjort sig känd för sina utställningar

Av
Markus Celander

SKÅNE. Nej, godslivet går inte bara ut på att klä om till middagar och gå på fester hela tiden.
– Ha, nej, jag är en del av ett familjeföretag, där det alltid rinner eller brinner någonstans, säger Alexandra von Schwerin, journalist, feminist – och slottsfru.

Under tonåren, i slutet på 1980-talet, tillhörde de samma kompisgäng som tillbringade somrarna i Falsterbo, hon och friherren på Skarhults slott, Carl-Johan von Schwerin.

Men det var först när de två råkade stöta på varandra igen på ett dansgolv i Stockholm, många år senare, som det klickade.

Då hette hon Frick i efternamn och var informationschef på Stockholms auktionsverk.

Men Alexandra von Schwerin är i grunden journalist, och det var journalistiken som förde henne från Sydnytt i Malmö till huvudstaden i slutet på 1990-talet.

– Jag tjatade mig till en tjänst på Rapport i Stockholm, eftersom jag hade fått för mig att jag aldrig skulle träffa någon kille i Skåne (skratt).

Fem veckor efter mötet på dansgolvet hade hon flyttat till Skarhult, blivit gravid och gift sig. 33 år gammal var hon slottsfru i ett 500 år gammalt renässansslott mitt i Skåne.

– Jag hade aldrig hunnit tänka på vad det innebar. Jag hade en föreställning om att man levde som Cora i Downtown Abbey – man klär om till middagar och går på fester hela tiden och det är mycket glamoröst. Men så var det ju inte.

Alexandra von Schwerin beskriver tillvaron på Skarhults slott som att driva ett familjeföretag. Intäkterna kommer främst från jordbruk, men även från vindkraftverk, hyresintäkter från de många husen som släkten äger på godset, en omfattande ekologisk äggproduktion, samt, sedan 2014, en utställningsverksamhet på själva slottet.

Hon var engagerad i alla godsets verksamheter de första tio åren. Men 2012 valde hon att satsa på ett eget projekt, som skulle leda till att Skarhults slott blev en besöksmagnet.

– Vi hade då varit gifta i nästan tio år, och det kändes som att jag och Carl-Johan hade styrelsemöte jämt, 24 timmar om dygnet. Det blev för mycket till slut. Samtidigt hade journalisten i mig vaknat till liv. Jag hade en story som puttrade i mig.

Storyn var den om hennes företrädare, slottsfruarna, som resulterat i en bok och tre utställningar om ”Den dolda kvinnomakten”.

– Jag hade varit superengagerad i Skarhult och var nyfiken på vad mina företrädare gjort. Men Skarhult är en historia om män, det är bara män som har ägt slottet, och man kunde bara läsa om män när man ville läsa om det här stället. Jag blev jätteprovocerad – eftersom jag visste hur engagerad jag hade varit, så kunde jag bara föreställa mig hur engagerade företrädarna hade varit.

Något hennes efterforskningar också bekräftade – det var slottsfruarna som drev verksamheten på Skarhults slott, då männen ofta var frånvarande på grund av krig.

Utställningarna innebar att slottet för första gången under sin 500-åriga historia öppnades för allmänheten. Det stora intresset överraskade Alexandra von Schwerin.

– När jag började gräva i arkiven efter mina företrädare för fem år sedan kunde jag aldrig ana att utställningarna skulle bli Mittskånes största turistmål med 75 000 besökare. Jag hade inte en tanke på det, utan var bara arg och ville berätta den här storyn.

Men efter att slottet tre somrar i rad varit öppet för allmänheten kände hon i höstas att det var dags att låta utställningsverksamheten ta en paus några år.

– Vår familj lever ju i den här besöksmagneten, det är vårt hem. Det har varit ganska provisoriskt här under utställningarna, lite rörigt för oss att leva privatliv bland alla besökare.

Men någon paus blev det inte. Eslövs kommun och Mittskåne Utveckling (arbetar med lokal utveckling genom EU-fonder) bad von Schwerins att fortsätta.

Så den 4 maj slås slottsportarna åter upp för allmänheten. Två av utställningarna visas, ”Den dolda kvinnomakten” från 2014 och fjolårets ”Älskare och älskarinnor”. Och det blir även en ny guidad tur utomhus.

– Den har inget med kvinnohistoria att göra, utan det är en klassisk slottstur, då vi tittar på arkitektur och skötsel av slott och park. Många är jättenyfikna på hur det är att leva på slott.

Hur är det då?
– Det är inte glamoröst, för det rinner och brinner alltid någonstans. Det går inte att säga ”slut för idag” klockan 18, för man bor ju bokstavligt talat på jobbet.

”Framgången med utställningarna på Skarhults slott tror jag beror på en samverkan mellan storyn och platsen. Det är en tvåstegsraket, dels är det möjligheten att komma in i ett privat renässansslott, och dels är det den politiska frågan om kvinnomakt”, säger Alexandra von Schwerin. Foto: Oskar Elfving Söderström

”Framgången med utställningarna på Skarhults slott tror jag beror på en samverkan mellan storyn och platsen. Det är en tvåstegsraket, dels är det möjligheten att komma in i ett privat renässansslott, och dels är det den politiska frågan om kvinnomakt”, säger Alexandra von Schwerin. Foto: Oskar Elfving Söderström

PERSONLIGT

Namn: Alexandra von Schwerin.
Ålder: 46 år.
Bor: Skarhults slott, mellan Lund och Eslöv. Har 67 rum. Godset är på 1000 hektar.
Familj: Maken, friherre Carl Johan von Schwerin, och tre barn.
Ser fram emot: Internationella kvinnodagen den 8 mars, då hon ska arrangera Art+feminism på Malmö museer. Ett projekt för att få in fler kvinnonamn på Wikipedia.
Det visste ni inte om Alexandra: ”Mitt modersmål är franska, och jag blir en helt annan person så fort jag börjar tala franska. När jag talar svenska är jag mer en rationell doer, talar jag franska så slänger jag med håret och målar läpparna röda.”  

Publicerad 22 February 2017 13:00