Lager för kärnavfall riskerar stå kvar längre än väntat

Av
Lokaltidningen.se/kavlinge

BARSEBÄCK. När mellanlagret i Barsebäck invigdes förra året, var tanken att avfallet så småningom skulle transporteras till slutförvaret för kortlivat låg- och medelaktivt avfall, SFR, i Forsmark när den anläggningen har byggts ut. Där skulle även det långlivade avfallet få mellanlagras, i väntan på att slutförvaret för långlivat avfall, SFL, blir klart.
Men nyligen beslutade Svensk kärnbränslehantering, SKB, att det långlivade avfallet inte får mellanlagras i SFR, utan istället stanna vid kärnkraftverken tills SFL är klart, skriver tidningen Ny Teknik. Enligt tidningen beräknas det vara färdigt omkring år 2045. Men ännu är ingen konkret plats vald och någon ansökan om att få bygga det har heller inte gjorts.
Detta innebär att mellanlagret i Barsebäck riskerar att stå kvar betydligt längre än förväntat eftersom lagret kan komma att behövas även efter att allt annat på platsen är rivet och återställt, något som planeras att ske runt år 2027, skriver Ny Teknik. SKB:s beslut kan också påverka tidsplanen för rivningen, skriver man. Torbjörn larsson, presschef vid Uniper i Sverige, som äger Barsebäck, säger till tidningen att ambitionen är att följa den ursprungliga tidplanen för rivningsprojektet om det är möjligt.

Publicerad 15 May 2017 11:12

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag