Eyragården fyller 30 år

"Vi berikar vardagen"

Av
John Nordh

John Nordh

KÄVLINGE. I år firar Eyragården 30 år som öppen verksamhet. För Ellinor Johansson och Susanne Westerberg har de dagliga besöken betytt mycket.
– Det ger mig en struktur i vardagen, säger Susanne.

Eyragården ligger under socialpsykiatrin i Kävlinge kommun och är öppen för alla kommuninvånare mellan 18 och 65 år.
– Man behöver inte ha något beslut eller bistånd för att komma hit, berättar Marianne Jardeback, en av fyra psykiatrihandledare som jobbar på Eyragården.
Besökarna erbjuds att vara delaktiga i flera olika aktiviteter. Det finns bland annat en musikgrupp som varje måndag spelar i replokalen på ovanvåningen och en matgrupp som lagar mat två gånger i veckan. Fyra dagar i veckan kan besökarna också följa med till Nordic Wellness i Kävlinge för gratis träning på gymmet.
Aktiviteterna är populära och varje dag är det mellan tio och 20 besökare på Eyragården.
– Syftet med verksamheten är att berika besökarnas vardag, säger Marianne Jardeback.
– Vill man arrangera en aktivitet så kan man göra det. Det är besökarna som ska styra verksamheten, fortsätter kollegan Jeanette Augustsson.
De betonar dock att aktiviteterna är helt frivilliga.
– Man måste inte vara delaktig i något alls. Det går lika bra att komma hit bara för att träffas och prata, säger Marianne Jardeback.
Ellinor Johansson och Susanne Westerberg besöker Eyragården varje dag. De är båda överens om att den betyder mycket för dem.
– Jag är sjukskriven just nu och Eyragården ger mig en anledning att komma ut och träffa folk. Det är viktigt att ha någonstans att gå. Speciellt när man inte jobbar för då är det lätt att man bara sitter hemma, säger Ellinor Johansson.
För Susanne Westerberg gör besöken på Eyragården att hon får en struktur i vardagen.
– Har man skrivit upp sig på lunch så kan man ju inte bara utebli. Då har man ett ansvar att komma. Tack vare Eyragården har jag en plats att gå till under dagarna, säger hon.
Ellinor Johansson och Susanne Westerberg deltar ofta i flera av aktiviteterna. De spelar också gärna spel och umgås med de andra besökarna.
– Den sociala biten är viktig, säger Susanne.
– Här kan man vara sig själv och det är ingen som dömer en, fortsätter Ellinor.
Torsdagen den första juni firar Eyragården sitt 30-årsjubileum med öppet hus från klockan 14 och framåt. Bland annat bjuds det på kaffe och tårta.
Eyragården har öppet måndag till fredag. På gårdens Facebooksida kan man hålla sig uppdaterad på vad som händer i huset. Sök på ”Eyragården Kävlinge kommun”.

Publicerad 18 May 2017 13:48

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag