Varnar efter oanmält besök av hantverkare

"Det kändes inte seriöst"

Av
John Nordh

John Nordh

HOFTERUP. När Tobbe Dahlström hotade med att ringa polisen fick hantverkarna som hade klättrat upp på hans svärfars tak bråttom med att hoppa in i sin bil och köra iväg.
– De hade brutit upp flera takpannor och även takpapp och takläkt, det kändes inte seriöst, säger han.

Nu vill Tobbe Dahlström varna andra efter händelsen som utspelade sig i tisdags. 
Hans svärfar är gammal och bor ensam. När hantverkarna ringde på och berättade att de skulle byta ut en takpanna för 500 kronor, släppte han upp dem på taket. Några minuter senare kom de ner igen och sade att taket var i behov av en stor renovering. Männen kunde genomföra arbetet för 20 000 kronor. Tobbe kom dit ?bara en timme senare. Då hade männen redan hunnit bryta upp flera takpannor och även en del takpapp och takläkt.
– Taket är inte jättebra, men någon totalrenovering behövs inte. Efter att ha googlat om det har jag förstått att det kan vara ett knep. Att snabbt etablera sig på platsen så att det inte går att dra sig ur, säger Tobbe Dahlström.
– När jag hotade med att ringa polisen tog det inte två minuter innan de hade klättrat ner och kört iväg. Det hade ingen seriös hantverkare gjort, fortsätter han.

Tobbe är upprörd efter händelsen. Det ska inte vara möjligt att sätta igång ett arbete genom endast en muntlig överenskommelse, tycker han.
– De kan mycket väl ha varit bra hantverkare som kan utföra ett bra jobb, det har jag ingen åsikt om. Men jag blir förbannad över att man bara kan klampa in hos en äldre person utan att först skriva ett kontrakt och visa upp F-skattesedel. På något sätt borde detta bli hårdare reglerat. En muntlig överenskommelse ska inte kunna räcka.
Polisen har svårt att göra något åt ärenden som dessa, enligt Michael Rydberg, kommunpolis i Kävlinge.
– Alla har möjlighet att åka runt och lägga offert på ett arbete, det är inte olagligt, säger han.
Men han uppmanar folk att ”tänka en gång till” innan man säger ja till något.
– Rent allmänt så ska man tacka nej om man känner en oro. Kräv alltid att få se legitimation och fundera över om det de erbjuder verkar rimligt, säger Michael Rydberg och fortsätter:
– Än så länge har vi inga indikationer på att det är ett stort problem i Kävlinge kommun, men det brukar vara säsongsbetonat. Om man misstänker att brott begås så uppmanar vi alltid att polisanmäla. Det är ett sätt för oss att få koll på verksamheten.

Händelsen hos Tobbes svärfar är polisanmäld.

Publicerad 18 May 2017 14:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag