Pengarna i hamn:

kameror vid Dösjebro station kan bli verklighet i höst

Av
John Nordh

John Nordh

DÖSJEBRO. En oväntat stor prislapp för övervakningskamerorna på Dösjebro station tvingade kommunen att pausa projektet i vintras. Men nu är finansieringen klar och går allt vägen kan kamerorna sättas upp under hösten.

I höstas kom beskedet som Kävlinge kommun länge väntat på. Efter att tidigare ha gett avslag valde till slut länsstyrelsen att bevilja kommunens ansökan om att få kameraövervaka stationen i Dösjebro.
Beskedet möttes av glädje hos många. Mycket brottslighet har skett på och runt stationen. Bland annat har det varit inbrott i bilar, skadegörelse och stölder av cyklar och mopeder.
Kävlinge kommuns förhoppning var först att kunna sätta upp kamerorna i februari eller mars i år. Men i februari stod det klart att oväntade kostnader skulle försena projektet.
– Det huvudsakliga skälet är att det saknas infrastruktur. Man hade hoppats på att det skulle ligga elrör i marken men så var det inte. Nu behöver man gräva och dra elkablar till i stort sett varenda kamera, sa Johan Ericsson (M), tekniska nämndens ordförande till Lokaltidningen i februari.
Nu är dock pengarna i hamn. Projektet har en budget på max en miljon kronor. 300 000 tas från projektet ”Tillsammans för en trygg och snygg kommun” och resten av kostnaderna står tekniska nämnden för.
Innan sommaren ska Kävlinge kommun gå ut med en upphandling av en entreprenör. I slutet av sommaren ska upphandlingsperioden vara över.
Johan Ericsson vågar dock inte säga exakt när kamerorna kan sättas på plats. Anledningen är att ett upphandlingsbeslut kan överklagas, berättar han.
– Skickar någon in en överprövning kan det lätt ta tre månader extra. Men jag förväntar mig att kamerorna ska kunna komma upp under hösten. En stilla förhoppning är i september eller oktober.
Tillståndet från länsstyrelsen gäller tio kameror. Övervakning med bildinspelning får bedrivas dygnet runt. Kamerorna får dock inte användas för inspelning av ljud.
Om det slutligen blir tio kameror eller inte är för tidigt att säga, enligt Johan Ericsson.
– Vi kan eventuellt behöva banta antalet beroende på vilket pris vi kan få av entreprenören, säger han.

Publicerad 18 May 2017 08:32

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag