Kiosktemat sporrade eleverna

Sjätteklassarna på Ljungenskolan byggde kiosk och kafé åt förskolebarnen

Av
John Nordh

John Nordh

FURULUND. Mycket av det som skapas i slöjden på Ljungenskolan hamnar i elevskåpen och glöms bort. Det ville lärarna och eleverna i årskurs sex ändra på. Nu har lekrummet på Ljunggårdens förskola berikats med både en kiosk och ett kafé.

Projektet har pågått under nästan hela läsåret. Samtliga 58 sjätteklassare på Ljungenskolan har snickrat, sågat, stickat och virkat och nu är resultatet klart: en kiosk och ett kafé som har placerats på Ljunggårdens förskola.
Det är två färgsprakande alster med många detaljer som har skapats. Pizzor, läsk, dammsugare (eller punchrullar för den som föredrar att kalla godsaken för det) och till och med pengar, allt i trä och garn, trängs på disken.
Idén att låta eleverna skapa något för förskolan kom från lärarna Martina Pihlström, Katarina Allen och Anna Pettersson. Tanken var att sporra eleverna med att låta dem bygga något som faktiskt ska användas och dessutom av någon annan än de själva.
–Det är så mycket fint de skapar som hamnar i elevskåpen och sedan slängs. Det tycker vi är synd, säger Martina Pihlström.
Innan arbetet satte igång frågade lärarna personalen på förskolan vad de behövde.
– Ibland kan det vara svårt för eleverna att komma på vad de ska göra. Med temat färdigt kunde de börja brainstorma direkt, berättar Martina.
Sjätteklassarna har arbetat tillsammans i grupper tillsammans med slöjdlärarna och själva kommit fram till hur kiosken och kaféet ska se ut och vilka detaljer som ska finnas. Eleverna Oscar Ekström, Albin Klang och Linnéa Olsson tycker att arbetet har varit roligt.
– När man bygger åt någon annan vill man att det ska bli extra bra och då lägger man ner mer tid på det, säger Oscar och Albin och Linnéa nickar och håller med.
Under Lokaltidningens besök är det första gången de ser det näst intill färdiga resultatet.

Är ni nöjda?
– Ja, utbrister de.
Det finns fler fördelar med projektet, berättar Martina Pihlström. Eftersom de tre sjätteklasserna har varit uppdelade har sammanhållningen över klassgränserna blivit bättre. Dessutom fick eleverna också träna på högläsning när de lämnade över sina alster till förskolan. De läste nämligen Lennart Hellsings bok ”Krakel Spektakel köper en klubba”, där en kiosk står i centrum.
– Vi kommer säkert att göra något liknande projekt igen. Detta har gått mycket bra, säger Martina Pihlström.

Någon har nallat lite på “chokladkakan” i kaféet. foto: john nordh

Någon har nallat lite på “chokladkakan” i kaféet. foto: john nordh

Dammsugare, glasspinnar, läsk och pizza. Vad mer behöver man egentligen? foto: john nordh

Dammsugare, glasspinnar, läsk och pizza. Vad mer behöver man egentligen? foto: john nordh

Det färdiga resultatet minus gardiner. foto: john nordh

Det färdiga resultatet minus gardiner. foto: john nordh

Publicerad 19 May 2017 13:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag