BMW 5-Serie Touring:

Dynamisk premiumkombi

Av
Ian Maasing

PROVKÖRNING. BMW hör jämte sina tyska huvudkonkurrenter Mercedes-Benz och Audi till världens främsta premiumbiltillverkare. Titta bara på femte generationen av den stora, gedigna mellanklassvagnen 5-Serie i kombiutförandet Touring, som har en dynamisk men samtidigt välbalanserad design, som är så genomgedigen både utanpå och inuti.
Om föregångaren gav ett gediget intryck så ger nya 5-Serie Touring en ännu gedignare upplevelse. En finslipad klassiker med behagliga, säkra köregenskaper. Om man är intresserad av allehanda elektroniska assistans-, komfort- och säkerhetssystem så kan man få det mesta i den vägen på nya 5-Serie Touring. Allt ifrån luftfjädring på bakaxeln, vilket är standard, adaptiv chassireglering, fyrhjulsstyrning, Integral Actice Steering, som inte bara ändrar styrutväxlingen utan låter även bakhjulen styra, backkamera med kurvlinjer, head-up-display som stort och tydligt visar hastigheten och annan intressant information uppe i vindrutan, Lane keeping assistant till autobromssystem som automatiskt bromsar för fotgängare och fordon.
Både fyradörrars sedanen och femdörrars kombin, Touring är 494 centimeter långa och har bredden 187 centimeter. Höjden mäter 147 respektive 150 centimeter. Axelavståndet är 298 centimeter för båda modellerna. Den helt nya plattformen innebär att bilen vuxit på alla ledder jämfört med föregångaren och också fått större innerutrymmen. Dessutom har man lyckats banta vikten med upp till 100 kg beroende på modell.
Drivkraften levereras därtill av motorer som är effektivare och därmed bränslesnålare än på föregångaren. Motorprogrammet består till en början av två dieslar, varav den snålaste nöjer sig med 0,41 liter per mil enligt bränsledeklarationen, och två bensinmotorer, varav den snålaste klarar sig på 0,55 liter per mil. Effekten sträcker sig från 190 till 265 hästkrafter. I slutet av året lanseras värstingmodellen M550d xDrive Touring med världens starkaste sexcylindriga dieselmotor för personbilar bestyckad med fyra turbon, 400 hästkrafter samt det enorma vridmomentet 760 Newtonmeter.  
Precis som tidigare har nya BMW 5-Serie Touring bakhjulsdrift alternativt fyrhjulsdrift, på BMW-språk xDrive. En sexväxlad manuell växellåda följer instegsmodellen 520d Touring och som tillval finns en åttaväxlad automatlåda av konventionell typ. Till övriga modeller ingår den åttaväxlade automatlådan som standard.
Under vår provkörning fanns nya 5-Serie Touring med två olika dieselmotorer. Båda modellerna var utrustade med luftfjädring och ställbara stötdämpare och hade det mest som finns på tillvalslistan.
Den första, med beteckningen 530d, har den sexcylindriga dieseln som levererar det otroliga vridmomentet 620 Newtonmeter i det vardagslåga varvtalsområdet 2000-2500 varv/minut och samarbetar så smidigt med automatlådan att man knappt märker att bilen kommer upp i 160-180 km/h! Här passar de breda däcken, med dimension 245/40 R19 fram och 275/35 R19 bak, bra på mestadels släta asfaltvägar, ömsom torra ömsom regnvåta.
På fartfria tyska Autobahn susar 530d Touring fram i klass med det bekvämaste höghastighetståg med stadig kurshållning och vilsamt lugn styrning. Vid snabbare framfart på tyska fartfria Autobahn noterade vi blygsamma 0,8 liter milen. Under vår korta provkörning blev denna bil min favoritmodell.
Den andra modellen med beteckning 520d Touring har BMW:s väl beprövade fyrcylindriga 2-liters diesel på 190 hästkrafter och 400 Newtonmeters vridmoment. Tillsammans med den åttaväxlade automatlådan, har du en snabb och lättkörd diesel med låg bränsleförbrukning, 0,43 liter milen vid blandad körning på pappret. Bilen accelererar från 0 till 100 km/h på 7,8 sekunder.
Nya BMW 520d Touring hävdar sig väl i den starkt konkurrensutsatta tjänstebilsklassen och är det självklara valet om man prioriterar låg bränsleförbrukning till ett överkomligt pris. Föregångaren har ju blivit lite av en tjänstebilsfavorit och det lär ju denna också bli.
För de båda provkörda bilarna är det inte bara de nya dieselmotorerna som är väl dämpade vad det gäller buller och vibrationer, utan att de i stort går så behagligt tyst och välfjädrade genom hela fartregistret upp till god Autobahnfart. Kurshållningen är säker och styrningen vilsamt lugn, men tillräckligt kvick för sportigare framfart på kurviga vägar. Summa summarum riktigt vilsamma och bränslesnåla långdistansare.
BMW 520d Touring kostar från 417 900 kronor, BMW 530d Touring från 513 900 kronor och BMW 530d xDrive Touring från 536 900 kronor, BMW 530i Touring från 470 900 kronor och BMW 540i xDrive Touring från 552 900 kronor. Priser på övriga modeller är ännu inte fastställda.
Bilen lanseras den 20 maj i år.

Inga hiskeliga spoilers eller påklistrade skärmbreddare fördärvar den lugna designen på nya BMW 530d Touring. Bagagerummet rymmer 570 liter med de tredelade ryggstöden uppe och 1700 liter med ryggstöden nedfällda.

Inga hiskeliga spoilers eller påklistrade skärmbreddare fördärvar den lugna designen på nya BMW 530d Touring. Bagagerummet rymmer 570 liter med de tredelade ryggstöden uppe och 1700 liter med ryggstöden nedfällda.

Hela interiören är ny och andas ännu mer premium. På instrumentbrädans mitt har man placerat en stor, geststyrd pekskärm på 10,25 tum. På tillvalslistan finns bland annat en ny head-up display som presenterar viktig information på vindrutan i siktfältet framför föraren i ännu större format jämfört mot föregångaren.

Hela interiören är ny och andas ännu mer premium. På instrumentbrädans mitt har man placerat en stor, geststyrd pekskärm på 10,25 tum. På tillvalslistan finns bland annat en ny head-up display som presenterar viktig information på vindrutan i siktfältet framför föraren i ännu större format jämfört mot föregångaren.

Publicerad 19 May 2017 05:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag