Kävlingebor grillade hem en kycklingseger på SM

KÄVLINGE/SVEDALA. När SM-finalen i grill ägde rum på Liseberg tog team Fire hem segern i kategorin kyckling, och slutade på en femte plats totalt. I höst väntar VM på Irland.

I och med förstaplatsen har laget, till hälften bestående av Kävlingebor, försvarat titeln från i fjol.
– Vi var svenska mästare förra året också, så det känns bra att vi försvarar titeln. Vi siktade på topp fyra totalt för att ta oss direkt till VM, berättar Peter Mårtensson.
Det var på den vegetariska rätten som det föll. Kikärtsbiffen ville inte hålla ihop som den skulle och därmed hamnade laget på en femte plats när alla grenar var genomförda. I stället fick laget hoppas på ett wild card, och behövde inte vänta länge. Nu tar laget sikte mot VM på Irland den 14–15 oktober.
När Peter Mårtensson får välja grillar han gärna revbensspjäll och kyckling.
– Jag grillar mycket ”low and slow”, på låg värme under lång tid.
Inför SM har grillarna varit igång dagligen under ett par månader.
Hemma hos Peter Mårtensson finns inte mindre än sex stycken grillar och han ratar, något otippat, inte alls engångsgrillen.
– Vi har ofta picknick med engångsgrill. Mitt tips är att skaka över kolet till ena sidan och sedan lägga det man ska grilla på andra sidan, så att maten värms upp indirekt. Och så tar man med lite folie och bygger ett litet tak över grillen, säger Peter Mårtensson.
Kan man grilla året runt?
– Det kan man och det bör man. Jag har alltid mina grillar ute, alla sex, säger Peter Mårtensson.

PETERS GRILLTIPS

För att grilla revbensspjäll ”low and slow” - gör såhär:
Grilla revbensspjällen på 120-130 grader under cirka fyra timmar. Spraya med äppeljuice med jämna mellanrum, hälften koncentrat och hälften vatten. Salta inte medan du grillar eftersom det torkar ut köttet. Salta efteråt.

Publicerad 09 June 2017 10:55

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag