Sofies första tävling blir ett VM

jagar titeln som världens bästa servetris

Av
John Nordh

John Nordh

FURULUND. Servering har legat Sofie Langkjaer varmt om hjärtat sedan hon var i tonåren. Nu har hon chans att bli världens bästa servitris. I höst väntar nämligen yrkes-VM i Abu Dhabi.

Nyligen blev hon uttagen till det svenska yrkeslandslaget tillsammans med 26 andra unga som anses vara de mest yrkeskunniga i landet inom sina respektive områden. Yrken som finns representerade i truppen är bland annat hudterapeut, elektriker, murare och frisör.
Sofie Langkjaer från Furulund kommer att tävla i Restaurant service. Tävlingen innehåller fyra moment: fine dining, barista, bankett och bar. Sofie förväntar sig bland annat att få utföra flambering, tranchering och servettbrytning (vikning reds. anm)
– Varje moment innehåller flera olika delar och jag vet vad 70 procent av dem kommer att vara, säger hon.
VM pågår mellan den 14 och 19 oktober. Fram till dess kommer yrkeslandslaget ligga i hårdträning. Sofie Langkjaer varvar träningen med jobbet som kock och serveringsansvarig på cateringfirman Linnérs mat i Södra Sandby och på Branterøgen i Brantevik.
– Min föregångare hade ett helt år på sig att förbereda sig och hon hade dessutom tävlat tidigare. Hon kom på elfte plats. Detta är min första tävling och jag har bara sex månader på mig, säger Sofie Langkjaer.
Trots det har hon högt uppsatta mål. 1 300 tävlande gör upp om medaljer i totalt 51 yrken. Sofie hoppas kunna vara en av dem som kniper en medalj.
– Absolut, en pallplats är målet. Men ett ännu viktigare mål är att jag ska känna mig nöjd med min insats och att jag kan känna att jag har gjort mitt bästa, säger hon.

Vad är det som gör att du är så bra på ditt yrke att du blir uttagen till landslaget?
– Man möter motgångar hela tiden i sitt yrke. Jag har valt att lära mig av dem och fortsätta kämpa istället för att ge upp. Jag har också fått mycket hjälp av min coach och tidigare serveringslärare Christer Lindeberg på Vipan. Jag hade inte lyckats om jag hade gjort det ensam.

Publicerad 16 June 2017 09:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag