Hundratals vikingar intar Skånes västkust

Bjuder på upptåg av alla de slag

LÖDDEKÖPINGE. Den som trodde våra skånska stränder var trygga från invasioner trodde fel. I helgen intar nämligen hundratals vikingar den skånska västkusten för att delta i femårsjubileet av Fröja Thing, en av Skånes största vikingamarknader.
– En del har redan anlänt, andra väntas under eftermiddagen och natten. Totalt blir det runt 40 vinkingasällskap från olika delar av Europa som kommer, säger Lotta Jonsson, projektledare för föreningen Vikingatider.
Vikingasällskapen som bosätter sig på området, arbetar både med hantverk och som handelsmän, med ett brett utbud av varor av både textil, keramik, skinn, trä, silver och glas.
Under lördagen och söndagen bjuds det sedan på ett fullspäckat program där bland annat Max Carling med familj kommer stå för gyckel och musik. Ett antal kämpargrupper visar vikingatida stridskonst och vapen i show och träning. Det finns möjlighet för barnen att få prova på kamp efter varje show. Där emellan kan både stora och små prova på att skjuta båge eller kasta yxa.
Överlag är det aktiviteter för barnen står i fokus.
– Våra unga besökare kommer bland annat att få lära sig att laga mat på vikingavis genom så kallade kokgropar och få möjlighet att delta i en arkeologisk utgrävning som vi gör i samarbete med Uppåkra Arkeologiska Center. Vi kommer även ha egen ölbryggd här och en lönnkrog med tillhörande spelhåla med massa oväntade upptåg.
En hel del djur finns också på programmet. Under lördagen kan man bland annat njuta av föreningen Frieserhästen i Skåne som kommer med tre ekipage och minglar bland besökarna. Förra årets nykomlingar Nordrikets Ryttare återkommer med sina Islandshästar och visar hur det går till att skjuta båge från hästryggen i full fart.
Är man sugen på att prova går det bra efter uppvisningen.
Marknaden pågår både lördag och söndag fram till klockan 17.
– Nu hoppas vi bara tt det blir bra väder. Allt annat brukar lösa sig självt.
Vad är din förhoppning inför helgen?
 – Att våra besökare lämnar nöjda och att de känner att de lärt sig något som de inte visste tidigare, säger Lotta Jonsson.

Publicerad 14 July 2017 23:12

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag