Kävlinge kan få en fritidsbank

Av
John Nordh

John Nordh

KÄVLINGE. Visst hade det varit bra med ett ställe dit man skulle kunna lämna in sin gamla sportprylar för återbruk? Det tycker Sharon Lavie som föreslår att Kävlinge kommun startar en så kallad fritidsbank.

Fritidsbanker finns redan i många kommuner runt om i landet. Konceptet är enkelt – istället för att slänga ditt barns urvuxna skridskor, eller annan sportutrustning som inte längre används, kan du lämna in det till fritidsbanken. Banken i sin tur lånar ut utrustningen gratis till barn och ungdomar.

Nu har Kävlingebon Sharon Lavie skrivit ett e-förslag om att kommunen borde satsa på en fritidsbank.

– Jag bodde i Karlstad tidigare och där fanns det en fritidsbank. Det är en så bra grej. Både för mig som privatperson som kan lämna ifrån mig saker som barnen har vuxit ur, men även för de som kanske inte har råd att köpa ny utrustning till sina barn. En fritidsbank är bra för både miljön och plånboken, säger Sharon Lavie.

Det dröjde inte länge förrän hennes e-förslag nådde 100 underskrifter, det antal som krävs för att det ska behandlas av ansvarig nämnd. I skrivande stund har förslaget fått 154 underskrifter.

Bildningsnämndens ordförande Camilla Mårtensen (L), tycker det är en ”alldeles utmärkt idé”.

– Men det är svåradministrerat och det krävs att man tänker några varv för hur det ska fungera rent praktiskt, säger hon.

Enligt Jonny Norrby, kultur- och fritidschef i Kävlinge kommun, har det sedan tidigare funnits planer på att starta upp en fritidsbank.

– För något år sedan arbetade vi med direktiv som vi fick till kultur- och fritid och Kävlinge lärcentrum som handlade om att hjälpa nya medborgare in i samhället. I samband med det kom det upp diskussioner om en fritidsbank. Men vi har saknat en förenings- och fritidssamordnare som kan dra i det. Nu är en sådan person på plats och vi kommer vi att sätta igång arbetet, säger han.

Sharon Lavie vill att Kävlinge kommun satsar på en fritidsbank.foto: privat

Sharon Lavie vill att Kävlinge kommun satsar på en fritidsbank.foto: privat

Publicerad 04 September 2017 12:48

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag