Beslut taget:

Slutklippt på Billingshäll efter 30 år

Av
John Nordh

John Nordh

KÄVLINGE. De boende på Billingshäll kommer inte längre kunna få sitt hår klippt på dagcentralen. Nyligen togs beslutet att inte ersätta den tidigare frisören som gick i pension vid årsskiftet.

I trettio år drev Kerstin Andersson en frisörsalong på Billingshäll. Salongen var mycket uppskattad bland de boende. När hon gick i pension tillsattes därför en utredning av hemvårdens ledningsgrupp för att se hur frågan skulle kunna lösas.

– Det finns en tradition med frisörsalong på Billingshäll och ett stort önskemål bland de boende om att det ska fortsätta, sade Ann-Louise Christensen, hemvårdschef i Kävlinge kommun till Lokaltidningen i december.

Nyligen beslutade dock hemvårdens ledningsgrupp att det inte blir någon ny frisörsalong på dagcentralen. Beslutet grundar sig bland annat på att lokalen är undermålig för en sådan verksamhet. Enligt Ann-Louise Christensen följer den inte dagens krav och lagstiftning för hur frisörsalonger ska utformas. Det handlar bland annat om krav på ventilation och utsug för hårfärg och permanentvätskor.

– Det var mycket som behövdes göras om lokalen skulle fortsätta användas som frisörsalong, säger hon och fortsätter:

– Kommunen kan inte heller konkurrera med de privata aktörerna som finns på byn och dessutom är vi trångbodda inom hemvården och lokalen behövs till vårt huvuduppdrag som trots allt inte är frisörsalonger.

Ett av argumenten de boende har kommit med i hopp om att få ha kvar sin salong är att det är svårt för många äldre att ta sig ut på byn för att få håret klippt. Många salonger har dessutom trappor vilket innebär problem för de som till exempel sitter i rullstol.

Enligt Ann-Louise Christensen finns det tillgänglighetsanpassade frisörsalonger i många delar av kommunen.

– De privata aktörerna som finns och som har tillgänglighetsanpassade lokaler skulle kunna marknadsföra sig bättre. Det kan vara ett tips, för vi ser behovet, säger hon.

Flera äldre har hört av sig till kommunen via Åsikt Kävlinge och telefon med önskemål om att frisörsalongen ska få vara kvar. ”Vi och jag saknar hårfrisörska efter Kerstin sedan hon gått i pension och slutat. Det var så bra när man inte är fullt friskt att ta sig ner till henne. Jag håller tummarna”, skriver en person på Åsikt Kävlinge.

Ann-Louise Christensen förstår att det finns en besvikelse över beslutet men berättar att vissa företag erbjuder hembesök för hår- och fotvård.

– Personalen kan hjälpa de äldre med att boka in ett besök, säger hon.

Publicerad 12 September 2017 08:59

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag