Tre gånger så stor utmaning – och glädje

Av
John Nordh

John Nordh

LÖDDEKÖPINGE. Att få tre barn på samma gång innebär en ordentlig utmaning. Rådet de nyblivna föräldrarna Cathrin och Oskar Schlyter ger till andra i samma situation är att ta hjälp av alla som vill hjälpa.

– Det är omöjligt att räcka till, säger Cathrin Schlyter.

Barnen Majken, Herman och Gunnar är nu nio månader gamla och Cathrin och Oskar börjar bli varma i kläderna. Men de sticker inte under stol med att de första sex månaderna var jobbiga.

– Det har stundtals varit kaosartat, berättar Cathrin Schlyter.

Det går att söka hjälp hos Kävlinge kommun för att få insatser i hemmet. Beroende på vad det är man ansöker om kan det hamna hos individ- och familjeomsorgen, LSS- och socialpsykiatrin eller hemvården som sedan tar ett beslut. När det handlar om omfattande insatser kan kommunen dock inte garantera att hjälpen utförs av en och samma person.

– Vi fick höra att det kunde bli aktuellt med flera olika personer som skulle komma och hjälpa till att ta hand om barnen och vi tyckte det kändes bättre om det bara var en person, säger Cathrin Schlyter.

Därför har de istället valt att anställa en au-pair 40 timmar i veckan under de tider som Oskar arbetar. Att vara ensam med tre småttingar går helt enkelt inte.

– Det går inte att ha hundra procent fokus på alla barnen samtidigt när man är ensam. Det är omöjligt att räcka till, säger Cathrin Schlyter.

Att be om hjälp är något som Cathrin och Oskar uppmanar andra föräldrar i samma situation att göra.

– Det kan räcka med två timmar på kvällen eller att be någon att komma med mat. I början var det svårt att hinna laga mat. Ta hjälp av alla som vill hjälpa, säger Oskar Schlyter och fortsätter:

– Det är också viktigt att vara beredd på att skippa allt annat, det finns helt enkelt inte tid.

Föräldrarna insåg tidigt att det var viktigt att skapa en så harmonisk miljö som möjligt hemma. De började släcka ner hela huset redan klockan sex på kvällen för att få Herman, Gunnar och Majken att varva ner i god tid innan det var dags att sova.

– Vi var väldigt strikta med det för att försöka få dem att komma in i samma rytm, säger Cathrin Schlyter.

– De vaknar och äter på natten men de har faktiskt sovit bra hela tiden, fortsätter Oskar Schlyter.

Förutom den stora utmaningen kan föräldrarna också berätta om den stora glädjen det innebär med tre barn.

– Det är väldigt kul. Framför allt att se hur de redan har börjat utvecklats till att bli egna personligheter, säger Cathrin Schlyter.

Publicerad 28 September 2017 08:47

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag