Skolbarn rustar upp tennisbanorna

Tar saken i egna händer

Av
John Nordh

John Nordh

FURULUND. Under flera år har två tennisbanor vid Ljungvalla IP fått stå och förfalla. Nu har förstaklassare på Ljungenskolan tagit saken i egna händer och börjar rusta upp banorna.

Med krattor och spadar samlar barnen ihop löv och mossa i högar som sedan åker ner i svarta sopsäckar. Den övervuxna tennisbanans asfalt börjar blir mer och mer synlig. Den är sliten men hålen är inte allt för många.

– Målet är att få banorna speldugliga igen. Vi arbetar helt efter barnens förmågor, säger Kenneth Henriksson, fritidspedagog på Ljungenskolan.

När han var liten tillbringade han många somrar med att spela tennis på banorna. Men det var inte Kenneth själv som kom med idén att rusta upp banorna.

– Det var barnens initiativ. Ibland tar vi promenader i närområdet och när vi gick förbi banorna och jag berättade att jag brukade spela där tyckte barnen att vi borde göra något åt dem.

Arbetet pågår nu för fullt och projektet ska avslutas med att förstaklassarna ska bjuda förskolebarnen på tennisfest. Även den idén kom från eleverna själva.

– Det gäller att ta vara på barnens initiativförmåga, säger Kenneth Henriksson.

Kamraterna Frode Allansson, Tinka Prade och Julia Törnman tycker arbetet är kul, trots att det är lite jobbigt.

– Det är kul att fixa här, säger Julia.

– Det var massor av mossa här innan vi började, fortsätter Frode.

Barnen hoppas nu att kommunen ska bli bättre på att sköta banorna så att det kommer att gå att spela tennis där även efter att deras arbete är färdigt.

Enligt Lena Nilsson, chef för fritidsgårdar och idrottsanläggningar i Kävlinge kommun, har driften av de gamla tennisbanorna fallit mellan stolarna.

– Idag är det ingen som har banorna som ett objekt i sin ekonomi. Allt handlar om ekonomi men vi har pratat om att vi skulle kunna titta på det, men det finns inga konkreta planer idag, säger hon.

Publicerad 10 October 2017 10:03

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag