Insänt:

"Valfrihet engagerar våra invånare"

INSÄNT/KÄVLINGE. Valfrihet engagerar våra invånare – och det är väldigt bra! Låt oss passa på att förtydliga lite för att rätta upp några missförstånd som tydligt syns i debattartikeln.

Att införa LOV (lagen om valfrihet) är inte att sälja ut kommunala äldreboende, eller ens förändra förutsättningarna för dem. I Lomma är inte LOV infört och därför är det inte jämförbart vår kommun.

Lagen om valfrihet är att vi säger ”om du håller denna kvalitetsnivå och uppfyller dessa krav så kan du få erbjuda vård och omsorg i vår kommun”. Dessutom ska IVO, inspektionen för vård och omsorg, ge sitt godkännande. I detta fall är det särskilt boende, men vi har också LOV inom exempelvis städ och tvätt sedan många år. Vi i kommunen har ansvar för att följa upp och säkra kvalitén och utförandet hos alla som bedriver omsorgen. Vare sig det är kommunal eller privat aktör.

Vad innebär LOV för dig som invånare?  Om du får beslut att du har rätt att bo på särskilt boende, så får du välja vilket boende du ska bo på. Kanske vill du bo på Billingshäll för att du alltid vuxit upp i närheten, kanske vill du bo på Möllebacken i Löddeköpinge för du trivs med farten och fläkten nära centrum eller kanske vill du bo på ett nybyggt boende i Löddeköpinge ute på landet som inte drivs av kommunen. Det är du som invånare som ska äga det beslutet. Inte kommunen, inte politikerna. Det är det LOV går ut på. 

Men kan man inte välja boende idag? Det är en berättigad fråga – och svaret är nej.

Men när LOV nu införs så kan du. 

Annsofie Thuresson (M), ordförande i socialnämnden i Kävlinge kommun

Publicerad 18 October 2017 13:10