Familjens hund skrämdes av raketer – hittades 15 kilometer hemifrån

"Det värsta dygnet i vårt liv"

KÄVLINGE. När åtta månader gamla Zorro skulle gå ut och kissa på nyårsafton blev han skrämd av raketer. Först ett dygn senare hittades han – rädd och trött 15 kilometer från bostaden. Nu går familjen ut och berättar om skräcktimmarna för att belysa vilken skada smällarna gör.

– Det här skjutandet måste få ett slut. Det är vansinne, säger matte Maria Nilsson.

Zorro ligger nedbäddad i dotterns säng och sover. Det har han gjort sedan han kom hem under måndagskvällen.

– Han har duschat och ätit lite. Sedan har han sovit. Vi har knappt fått ut honom för att kissa, berättar Maria Nilsson, som även hon tagit igen förlorad sömn under tisdagsförmiddagen.

– Det har varit det värsta dygnet i vårt liv. Vi har letat med bara korta uppehåll för vila och varje timme har vi gått upp med hopp om att han hittat tillbaka.

Det var vid 20.30 på nyårsaftonen som Maria tog ut Zorro för att han skulle få kissa. När någon började skjuta raketer några gator bort blev den annars så sansade valpen skrämd.

– Han pep till och stack iväg. Jag hade ingen chans.

Festen som pågick i hemma hos Maria och hennes man, fick avbrytas och alla gäster gav sig ut för att leta. Det gjorde även ett trettiotal andra från flera olika byar runt om i Skåne.

– Jag trodde inte det var sant. Jag la ut en efterlysning på vår lokala Facebooksida och på bara någon timme hade inlägget spridit sig till samtliga byar runtomkring. Människor som jag aldrig träffat förut slöt upp i sökandet och flera arrangerade egna sök hemma vid sig, berättar Maria.

Vid gården strax utanför Kävlinge styrde familjen upp två sök med så kallade id-hundar, som är specialiserade på att söka andra djur.

– Hundföraren kunde då konstatera att Zorro inte fanns kvar i området. Hon hittade dock spår som ledde till andra sidan 108:an.

Och mycket riktigt. Ett knappt dygn efter att Zorro sprang i väg kom samtalet.

– Det var en kvinna som berättade att en hund som liknade Zorro hade synts till på en gård i närheten av Eslöv. Min man och dotter körde dit medan jag fortsatte letandet hemmavid.

När Marias make kom till gården mellan Örtofta och Sallerup syntes dock ingen hund till.

– De åkte och letade i området, men vände tillbaka. Han fick en magkänsla och följde den.

När bilen stannade till på gården för andra gången kom en trött och genomblöt hundvalp springande och hoppade rakt upp i husses famn.

– Det var en sådan lättnad. Det går inte att beskriva.

För att undvika att fler djur far illa vill familjen nu uppmana raketskjutande nyårsfirande att tänka en extra gång innan de avfyrar smällarna.

– Det borde bli strängare regler. Det är så många som far illa.

Publicerad 02 January 2018 11:38

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag