Vårdtagare fick lyssna till berättelse om självmord

KÄVLINGE. Vårdtagaren fick se bilder på den anställdes döda mor och lyssna till en detaljerad berättelse om ett självmord. Samtalet ledde till dödsskräck och upprördhet för vårdtagaren som hade svårt att glömma händelsen.

Av
Magnus Wahlström

Den lex sarah-anmälda händelsen, som Skånska Dagbladet tidigare rapporterat om, inträffade när den hemtjänstanställde återvände till arbetet efter att ha varit borta under några veckor. Vårdtagaren ska då ha undrat över frånvaron varpå den anställde berättade att det berodde på att vederbörandes mor hade avlidit.

Därefter ska de haft ett samtal om döden, där även privata bilder på den bortgångne modern förevisades. I samtalet ska vårdgivaren även ha gett en detaljerad beskrivning av en nära anhörigs självmord.

Tiden efter samtalet ska vårdtagaren ha varit uppenbart påverkad av innehållet, fått en ökad dödsskräck och mått allmänt dåligt. När en annan sjuksköterska frågade om varför vårdtagaren mådde dåligt ska samtalet ha avslöjats. Sjuksköterskan valde då att rapportera händelsen och när den hemtjänstanställde tillfrågades bekräftades att samtalet ägt rum.

Efter händelsen har vårdtagaren fått stöd bland annat genom samtal.

Till Skånska Dagbladet säger Kävlinges hemtjänstchef Ann-Louise Christensen att hela händelsen är väldigt tråkig. Samtidigt menar hon att det finns lärdomar att ta från fallet.

– Vi lägger ner mycket tid på diskussioner om detta, säger Ann-Louise Christensen till Skånska Dagbladet.

Inspektionen för vård och omsorg har utrett händelsen och menar att kommunen gjort vad som kan förväntas av dem. Således har ärendet lags ner.

Publicerad 15 February 2018 00:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag