Fick hakkors ristat på bilen – bjuder in till saft och samtal

"Det är inget oskyldigt busstreck"

KÄVLINGE. Helgen den 25–26 maj fick sju bilar i centrala Kävlinge hakkors ristade på motorhuven. En av dem som drabbades var Olof Cerne, som efter händelsen välkomnar förövaren hem till sig för en pratstund om nazistisk ideologi över ett glas saft.

Av
Anja Degerholm

– Så klart blir man arg när någon saboterar ens bil, men det värsta är att det finns personer i Kävlinge som ristar hakkors. Det gör mig ledsen, säger Olof Cerne.

I ett inlägg i Facebook-gruppen Kävlingekoll skriver han:

"Hoppsan, det blev lite tokigt när någon ville hjälpa oss att dekorera vår bil", och fortsätter "Om du läser detta så är du välkommen hem till oss så kan vi prata lite om den nazistiska ideologin över ett glas saft. Du kan be mamma eller pappa förklara ordet ideologi".

– Jag har uttryckt mig förlöjligande men jag vet inte om det är rätt väg att gå. För det är ju samtidigt viktigt att poängtera att det inte handlar om något oskyldigt pojkstreck, därför tyckte jag det var viktigt att skriva inlägget i Kävlingekoll, säger Olof Cerne som själv jobbar som lärare i kemi och matematik på en skola i Malmö.

Att rista hakkors är inte bara ett busstreck

Vem som ligger bakom brottet vågar Olof Cerne inte spekulera i.

– Jag vet att det finns den här typen av rörelse i Kävlinge, men är det vilsna ungdomar som står bakom det här eller någon som på allvar tror på en nazistisk ideologi? Oavsett så tycker jag att det är oerhört allvarligt. Det är viktigt att vi jobbar med dessa ungdomar som inte känner sig hemma i vårt samhälle.

– Jag uppmanar därför alla tonårsföräldrar att prata med sina ungdomar om de här frågorna. Att rista hakkors är inte bara ett busstreck. Det är bra om fler engagerar sig för att alla ungdomar i Kävlinge ska ha det bra, oavsett var de kommer ifrån.

Han är fritidspolitiker för Miljöpartiet, men tror inte att det är orsaken till händelsen.

– Om det mot förmodan är så vill jag visa att jag inte är rädd. Att anonymt rispa hakkors på en bil är bara fegt, säger han.

Händelsen är polisanmäld och rubriceras som skadegörlse och hets mot folkgrupp.

Publicerad 03 June 2018 06:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag