Sophia har levt med smärtsam underlivssjukdom i tre år

Kartläggning visar att antalet fall av vestibulit har fördubblats

SKÅNE. Antalet kvinnor som fått diagnosen vestibulit har fördubblats under åren 2006–2016. Det visar en ny kartläggning som Socialstyrelsen gjort. Skånska Sophia, 25 år, är en av de drabbade av denna smärtsamma underlivssjukdom:

– Sex har varit förknippat med besvikelse och misslyckande, säger hon.

Av
Anja Degerholm

Vestibulit är en smärtsjukdom som innebär att man får ont i och runt slidöppningen vid beröring. Ofta är det en intensiv och brännande smärta med rodnader. Kvinnor som drabbas kan ha svårt att göra vardagliga saker som att cykla eller ha på sig trånga byxor.

Socialstyrelsens kartläggning visar att både antalet vestibulitdiagnoser och vårdtillfällen har fördubblats under perioden 2006–2016.

– Det kan bero på en reell ökning men också på bättre rapportering och att fler söker vård för sina besvär, säger Hanna Mühlrad, utredare vid Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen visar även att det saknas kunskap om sjukdomen, både hos patienter och vårdpersonal.

– Flera patienter har i intervjuer påtalat att de trots många vårdbesök fått felaktiga diagnoser och felaktig behandling. Vissa beskriver det som en ”kamp” för att få tillgång till specialiserad vård för vestibulit, säger Hanna Mühlrad.

Lundabon Sophia, 25 år, sökte för tre år sedan hjälp för underlivssmärtor i samband med samlag.

– Jag fick en långtidsbehandling för svamp. Svampen försvann, men jag hade fortfarande ont vid samlag, berättar Sophia som inte vill medverka med hela sitt namn.

Sophia fick remiss till en sexolog i Malmö. Hos sexologen fick hon tips på olika övningar som kan hjälpa vid vestibulit. Hon gick även hos en sjukgymnast som var specialutbildad just när det gäller underlivsbesvär, och hon berättade för Sophia att många patienter märkt att p-piller kunde påverka vid vestibulit. I januari i år slutade hon därför med sina p-piller.

– Jag hade ingenting att förlora eftersom jag ändå inte kunde ha penetrerande samlag. Jag kan inte säga att det till 100 procent berodde på det, men det fungerade. Den fysiska smärtan har försvunnit.

– Nu jobbar jag med att försöka hitta tillbaka till lusten. Efter många år där sex inte har varit en positiv upplevelse är det inte helt lätt. Sex har varit förknippat med besvikelse och misslyckande, säger Sophia.

Det har varit väldigt tärande på vår relation

Sjukdomen har påverkat henne på många sätt.

– I perioder har det varit väldigt tufft. Jag har inte känt mig bekväm med att prata om det och har till exempel fått hitta på ursäkter på jobbet för att kunna gå på olika behandlingar.

Sophia har sedan hon fick diagnosen levt i samma relation.

– Det har varit väldigt tärande på vår relation. Min kille har varit fantastisk och verkligen ställt upp, samtidigt har han fått dra ett stort lass eftersom det är honom jag har berättat mest för.

I en Facebook-grupp har hon fått stöd av andra kvinnor som också har eller misstänker att de har vestibulit. Sophia håller med om att det finns brister i kunskapen om sjukdomen.

– Det hade varit bra att prata om det redan under sex- och samlevnadskunskapen i skolan. Det hade även varit bra med samtalsgrupper i vården där man kan prata med andra som är i samma situation.

– Jag tycker att jag har fått bra hjälp, i alla fall med det fysiska. Den psykiska biten däremot, där tycker jag att det brister. Jag går i KBT-terapi nu men jag vet att det är långa köer för att få tid.

Fakta vestibulit

Vestibulit, också kallat lokaliserad provocerad vulvodyni, är en smärtsjukdom som innebär en intensiv smärta i slidöppningen. Orsakerna till vestibulit är till stora delar okända.

Socialstyrelsens kartläggning visar att antalet vårdbesök för vestibulit, vulvasmärta och/eller samlagssmärta för kvinnor 15-44 år har ökat mellan 2001 och 2016. Av de registrerade fallen vårdas majoriteten för första gången mellan 18 och 28 år.

Under perioden 2001–2016 vårdades nära 9 000 kvinnor 15–44 år för vestibulit. Räknar man även med diagnoser som samlagssmärta, vaginism och andra närliggande diagnoser hamnar siffran på runt 54 000 kvinnor.

Vestibulit innebär risk för samsjuklighet till exempel med andra smärtsjukdomar, psykisk ohälsa och återkommande svampinfektioner samt kan ha en negativ inverkan på fertilitet och öka risken för allvarliga bristningar vid förlossning.

Vården vid vestibulit kan bestå av smärtbehandling av slemhinnan, rehabilitering av bäckenbottenmuskulaturen och psykosexuellt omhändertagande.

Källa: Socialstyrelsen

Publicerad 06 June 2018 07:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag