Airbnb-uthyrning ökar – men skånska hyresvärdar säger nej

Kan se annorlunda ut bland privata värdar visar undersökning

SKÅNE.

Allt fler hyr ut sina hem till turister bland annat via Airbnb och liknande tjänster. Men de flesta skånska hyresvärdar tillåter inte den typen av uthyrning, visar en undersökning.

De flesta skånska hyresvärdar säger nej till Airbnb-uthyrning eller uthyrning via liknande tjänster. Det visar en undersökning som tidningen Hem&hyra har gjort.

"Vi accepterar ingen uthyrning" uppger bland annat Hässlehem, MKB i Malmö, LKF i Lund, Stena Fastigheter, Svedalahem, Skurupshem, Höörs Fastighets AB och Ängelholmshem.

Även om Airbnb-konceptet – där turister bokar övernattningar hos privatpersoner i stället för exempelvis hotell – ökar.

För den som äger en villa är det inga problem och för den som äger en bostadsrätt rekommnerderas att man pratar med sin förening. Hyresgäster ska ha godkännande av sin värd för att inte riskera sitt hyreskontrakt – eller vad är det egentligen som gäller?

Läget är oklart. Anledningen är att det i hyreslagen framgår tydligt att hyresgäster måste ha ett godkännande för att hyra ut sitt boende. Däremot går det bra att ha en inneboende utan att först fråga värden, skriver Hem&hyra.

Bland privata värdar ställer man sig något annorlunda till frågan om Airbnb-uthyrning.

Willhem svarar att man inte tillåter uthyrning men att man inte kan upprätthålla det vid rumsuthyrning då inneboende är tillåtet och det ”blir definitionsfråga vad inneboende är”. Riksbyggen är inne på ett liknande spår: ”Vid uthyrning av enskilda rum krävs inte tillstånd så länge hyresgästen förfogar över lägenheten i övrigt”. Helsingborgshem uppger att de inte tillåter ”kommersiell andrahandsuthyrning”.

Enligt tidningens undersökning är frågan om Airbnb-uthyrning en ”icke-fråga” för många hyresvärdar. Vissa av dem har inte hört talas om fenomenet. Få av värdarna har fått frågan från hyresgäster.

Publicerad 18 June 2018 11:26