Allmänheten hjälpte till att hitta bortflugna Pumba

"Det är underbart att han är tillbaka"

KÄVLINGE. Många höll andan när det dök upp ett facebook-inlägg om att en papegoja var försvunnen. Nu är Pumba tillbaka, men det tog ett par dagar innan han var sig lik igen.

Av
Maja Bergqvist

Maria Olsson bor på en gård utanför Kävlinge. Hon skulle ta en fika ute på altanen och tog då med sig papegojan Pumba. Hon ville att han också skulle få njuta av solskenet, men ville inte riskera att han skulle flyga iväg. Därför fick Pumba sitta i en bur, ett beslut som han inte alls var nöjd med.

Pumba öppnade buren inifrån och rymde. Det tog inte många sekunder innan han var utom synfält.

– Jag var helt förtvivlad. Han är ju som en familjemedlem. Jag grät massor och fick en klump i magen som inte försvann förrän han var tillbaka igen.

Maria Olsson och hennes man letade i närområdet och kallade efter honom.

– Pumba är nästan som en hund. Han är lydig och brukar svara när vi kallar på honom, men vi hörde ingenting.

Samtidigt la hon ut information i flera facebook-grupper om att hennes älskade papegoja var försvunnen, bland annat i Kävlingekoll och Fåglar på rymmen.

Efter fem dagar var det äntligen någon som hörde av sig. Pumba var upphittad! Han hade flugit upp och satt sig på en bjälke, högt upp i en lagårdsbyggnad, inte långt från där Maria Olsson bor.

– De som hittade Pumba såg honom först inte. De hörde bara en massa röster inifrån lagården. De trodde först att det spökade.

Väl hemma igen verkade Pumba lite medtagen av hela upplevelse. Först efter ett par dagar efter att han kommit hem började han snacka som vanligt.

– Han verkade lite trött och sur. Han har säker inte ätit ordentligt.

Maria Olsson säger att hon är extremt tacksam över all hjälp hon fått via olika facebookgrupper, inte bara med delningar av inläggen.

– Jag har fått så mycket kärlek och positiva kommentarer om att inte ge upp hoppet. Vilket stöd! Det känns helt underbart att han är tillbaka och jag vill tacka för all hjälp och uppmuntran.

Publicerad 02 July 2018 00:00