Tallskog. Arkivbild

Tallskog. Arkivbild Mostphotos

Tall i tanken tillgängligt till 2021

Lundaforskare utvinner bensin ur tall

SKÅNE. Forskare har lyckas framställa bensin ur tall. Planen är att skogsbensinen ska finnas i din bensintank inom ett par år.

Av
Jon W Loman

Christian Hulteberg, forskare inom kemiteknik, har lyckat framställa en produkt som är kemisk identisk med bensin skriver Lunds universitets magasin, Lum.

Lignin är ett ämne som kan utvinnas ur björk och tall och genom att katalysera ligninet menar Christian Hulteberg att han kan utvinna bensin och diesel.

Planen är att furubensinen ska finnas tillgänglig på marknaden 2021 och förhoppning är att tallbränslet ska öka mängden förnybart producerat fordonsbränsle från 300 000 ton till upp emot tre miljoner ton per år.

Idag är etanol det mest använda biodrivmedlet i världen, men på den svenska marknaden är det olika former av biodiesel som är mest populära, skriver Lumt.

Även om elbilen skulle vara en möjligt efterföljare till den bensindrivna personbilen finns det andra områden där kemikalien behöver ersättas.

– Elektrifiering kan inte lösa tunga och långa transporter på länge än, det skulle kräva en enorm utbyggnad av elnätet. Och närapå halva vår el kommer ännu från kärnkraftverk. Det viktigaste är ju att vi får en grön elproduktion. Det är stora mängder det handlar om, så jag tror personligen på flera lösningar, säger Christian Hulteberg till Lum.

–– Hur som helst, den förnybara råvaran lignin behövs också även om vi bara skulle köra runt i elbilar. Kemikalier och plast görs idag framför allt av fossil olja. Där finns en stor omställning att göra, säger Christian Hulteberg till Lum.

Publicerad 19 November 2018 09:41