Innan en boll slås ut är det golfarens ansvar att se till att ingen person riskerar att träffas.

Innan en boll slås ut är det golfarens ansvar att se till att ingen person riskerar att träffas. Foto. Mostphotos.com

Golfare sköt boll i huvudet på vaktmästare – döms

Ropade inte "fore" innan bollen slogs ut

BARSEBÄCK. En rejäl bula, hjärnskakning och huvudvärk. Det blev resultatet när en 17-årig vaktmästare på Barsebäcks golfklubb fick en boll i pannan när han skulle klippa gräs. Nu döms en 56-årig golfare till dagsböter för att genom oaktsamhet ha orsakat vaktmästaren kroppsskada.

Det var i augusti i fjol som den nu dömda golfaren besökte Barsebäcks golfklubb i ett sällskap om fyra. De andra i sällskapet hade precis slagit ut sina bollar och befann sig på ruffen när turen att göra inspel mot flaggan kom till den 56-åriga mannen.

Innan mannen slog ut konstaterade han att en vaktmästare var i gång att klippa ruffen en bit bort. Dock bedömde mannen att vaktmästaren var tillräckligt långt borta för att inte träffas av bollen.

Detta antagande visade sig vara fel. Mannen bedömde att vaktmästaren var i närheten av elfte hålet när han i själva verket var vid det tionde.

Den 17-åriga vaktmästaren som sommarjobbade på golfklubben har i förhör berättat att han var fullt koncentrerad på att svänga med maskinen runt flaggan när han plötsligt hörde en smäll i hörselkåporna och fick mycket ont i huvudet.

56-årigen ska därefter ha sprungit fram till vaktmästaren och hjälpt honom in till klubbhuset. Han ska även ha följt med honom till sjukhuset för att få vård.

Tingsrättens bedömning är att golfaren inte varit medvetet oaktsam, men att han trots allt underlåtit att göra vaktmästaren uppmärksam på att han tänkte slå genom att exempelvis ropa "fore" eller signalera med en uppsträckt hand.

I sin bevisning har åklagaren bland annat åberopat utdrag från Svenska Golfförbundets hemsida där en beskrivning ges av vad som enligt Svenska Golfförbundet betecknas som ”golfvett och sunt förnuft på golfbanan”. Enligt denna framgår att golfspelare, innan slag eller provsving, bör försäkra sig om att ingen kan träffas av klubban, bollen eller stenar och kvistar.

Golfaren döms för vållande till kroppsskada till 50 dagsböter om 850 kronor och åläggs även betala skadestånd till vaktmästaren om drygt 5 000 kronor.

Publicerad 20 November 2018 12:43