Foto. Arkivbild Fredrik Magnusson

Pappa döms för barnaga – drog sin 4-årige son i örat

Ville bryta barnets beteende

KÄVLINGE. En pappa hemmahörande i Kävlinge döms av Lunds tingsrätt för ringa misshandel. Detta efter att han dragit sitt fyraåriga barn i örat vid upprepade tillfällen.

Det var i samband med ett besök på sjukhuset i Lund under våren som en sjuksköterska gjorde en orosanmälan gällande pappan. Detta efter att pappan tagit tag i örat på sin äldre son för att få honom att sitta still under en undersökning.

Sköterskan ska efter besöket ha tagit upp händelsen med sin chef och även ringt hem till barnens mamma.

I förhör gjorda med de båda barnen efter händelsen på sjukhuset har det framkommit att pappan vid flera tillfällen tagit tag i barnens öron för att få dem att lyssna eller avbryta ett beteende.

Vad gäller den yngre sonen ska detta ha inträffat vid fem tillfällen den senaste tiden. Sonen har i förhör bland annat sagt att det gjort "jätteont".

Pappan medger att han tagit sonen i örat för att få honom att lyssna och hindra honom från att skada sina äldre syskon. Pappan menar dock att han agerat utifrån proportionalitetsprincipen – det vill säga att inte utsätta den enskilde för mer våd än vad denna riskerar att utsätta sin omgivning för.

Då det är förbjudet att tillämpa fysisk bestraffning på barn döms han dock för ringa misshandel till 8 000 kronor i böter.

Vad gäller händelsen på sjukhuset frias pappan från misshandel då det inte gått att bevisa att den äldre sonen upplevt någon smärta.

Publicerad 21 November 2018 06:00