Känns det lockande med fika i solen? På söndag kan det finnas chans för det.

Känns det lockande med fika i solen? På söndag kan det finnas chans för det. Foto: Adobe Stock

Chans för tvåsiffriga temperaturer i helgen – men först kallare väder

"På söndagen kan det bli kring 10 plusgrader"

SKÅNE.

Tycker du det är dags att kunna ta fikan ute i solen? Då kan det eventuellt bli möjligt på söndag då det är stor chans för sol och på sina håll kring 10 plusgrader.

Av
Ida Asplund-Ådahl

Något kallare temperaturer lovas mot helgen och under natten till fredagen kan det komma nederbörd över större delarna av Skåne. Enligt prognosen ska det klarna upp under fredagsmorgonen och bli soligt, men med moln som kan skymma solen tidvis över länet.

– Mot helgen blir det faktiskt något kallare än vi haft det. I Skåne ligger temperaturen kring 0-3 plusgrader på morgontimmarna och på något håll kan det bli någon minusgrad, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Men redan på lördagen kan temperaturen klättra något, fortfarande med sol och temperaturer upp mot 5+. Vill man njuta av sol och eventuellt få lite vårvibb är söndagen då chansen är som störst.

– Det ser ut att bli upp kring 10 grader då. Varmast ser det ut att bli i östra delarna av Skåne, kring Kristianstad.

Men den meteorologiska våren är inte här än, även om den kan vara på gång. Tidigast på fredag är det möjligt att fastslå om den kommit eller inte.

– Man börjar räkna från den 15 februari och har vi fortfarande en dygnsmedeltemperatur över 0 grader på fredag är det meterologiska våren här. Medeltemperaturen måste ha varit ihållande i sju dygn.

Hur stor chans är det då att våren är här på fredag?

– Det drar som sagt in lite kallare luft på torsdagen som gör att vi kan snubbla på mållinjen, men det finns ändå goda förhoppningar, säger Moa Hallberg.

Publicerad 21 February 2019 07:00