Omkring 40 miljarder svenska kronor misstänkts ha överförts från konton i Swedbank till Danske Banks filial i Estland i en misstänkt penningtvättshärva.

Omkring 40 miljarder svenska kronor misstänkts ha överförts från konton i Swedbank till Danske Banks filial i Estland i en misstänkt penningtvättshärva. "Vi är rena på det sättet att vi agerar på allt det vi ser", säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen i en intervju i Aktuellt. Foto: Ritzau Scanpix/Ints Kalnins

Avslöjande:

Misstänkt penningtvätt i Swedbank

Korruptionsexpert: "Det är en massiv skandal"

SVERIGE. Minst 40 miljarder kronor misstänks har förts över mellan Swedbanks till Danske Banks konton i Baltikum. Det rapporterar Uppdrag granskning som har kartlagt en omfattande penningtvätt genomförts i den svenska banken.

Av
Andreas Holm

– Det är en massiv skandal. Utifrån Uppdrag gransknings uppgifter har bankens tillåtande av misstänkta transaktioner utgjort en ansenlig del av verksamheten, i paritet med Danske Bank, säger Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency International Sverige, till SVT.

50 kunder i Swedbank har under åren 2007 till 2015 lyckats slussa omkring 40 miljarder svenska kronor från Sverige till Danske Banks filial i Estland. En stor del av pengarna sägs ha koppling till Magnitskij-fallet, där ett omfattande ryskt skattebedrägeri avslöjades 2009 av den nu döde revisorn Sergej Magnitskjij. Men Swedbank ska inte ha varit inblandade i skandalen bedyrade vd Birgitte Bonnesen förra året till SVT. Nu bekräftar hon att banken identifierat misstänkt penningtvätt.

– Jag hänvisade till de kunder som kom fram i Danske-utredningen. Där kom fram ett antal kunder, jag tror det var åtta, och jag sa då att de inte är kunder i Swedbank – och det är helt sant. Vi är rena på det sättet att vi agerar på allt det vi ser, det är ett väldigt viktigt budskap, säger Birgitte Bonnesen i en intervju i Aktuellt.

När Uppdrag granskning försöker få svar i onsdagens program på hur en misstänkt penningtvätt kunnat genomföras svarar Swedbanks presstalesperson flera gånger att "när vi ser signaler – då agerar vi."

Efter avslöjandet har banken störtdykt på börsen. Under onsdagen minskade Swedbanks aktie med nästan 14 procent. I en intervju med Bloomberg säger amerikanske finansmannen Bill Browder att han har dokument som visar på den svenska bankens inblandning.

– Vad som framkommer är att en stor del av det nordiska banksystemet utnyttjades för rysk penningtvätt och att varken myndigheter eller bankerna under flera år inte gjorde ett dugg åt saken, säger han.

Publicerad 21 February 2019 10:53