Foto: Wikicommons

Silver skulle bota cancer – företag hotas med böter

Kolloidalt silver får ej säljas som läkemedel

KÄVLINGE. Ett företag i Kävlinge riskerar vite på 800 000 kronor. Detta efter att de trots Läkemedelsverkets förbud sålt kolloidalt silver i syfte att bota sjukdomar som cancer, borrelia och lunginflammation.

Redan 2015 fick det Kävlingebaserade företaget vitesföreläggande från Läkemedelsverket efter att ha sålt produkter med kolloidalt silver som läkemedel.

Kolloidalt silver är ingen förbjuden substans i sig, men det får inte säljas som läkemedel eller kosttillskott. Kolloidalt silver får enligt Livsmedelsverket endast säljas som "vattenreningsprodukt".

Under januari och februari i år har företaget dock åter marknadsfört sin produkt som läkemedel med påståenden om att produkten botar, lindrar eller på något sätt är effektivt mot sjukdomar som cancer, malaria, reumatism, bältros, KOL, TWAR, borrelia, multipel skleros, Ebola, psoriasis, kräksjuka, reumatisk värk, sår och benbrott, bihålebesvär, astma, bronkit, hosta, lunginflammation, förkylningar osv.

Läkemedelsverket ansöker därför nu om att förvaltningsrätten ska utdöma vitet på 800 000 kronor som företaget hotades med 2015.

"Det finns således stor betydelse med att utdöma det försuttna vitet, även om bolaget i efterhand skulle rätta sig efter beslutet. Dels för att markera allvaret i överträdelserna av förbudsbeslutet, dels för att förebygga framtida överträdelser", skriver myndigheten i sin ansökan.

Publicerad 16 March 2019 00:00