Familjen Lindholm i lugnet och tryggheten i Barsebäck. Nu har de startat en insamlingsstiftelse för att kunna öppna ett barnhem för flickor i Nepal. Foto: Ann Lagerwall
Familjen Lindholm i lugnet och tryggheten i Barsebäck. Nu har de startat en insamlingsstiftelse för att kunna öppna ett barnhem för flickor i Nepal. Foto: Ann Lagerwall
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

När det ofattbara hände fanns ingen återvändo

Familjen Lindholm i Barsebäck ska starta ett barnhem för flickor i NepalFÖR FLICKOR. Det var när det ofattbara hände - när alla barnen på barnhemmet där Sofia Lindholm arbetat som volontär såldes till en organhandlare i Indien som det inte gick att vänta längre. Nu har Sofia och hennes man Christian startat en ideell insamlingsstiftelse för att så snart som möjligt kunna öppna ett barnhem för flickor i Nepals huvudstad Kathmandu.

- Vi hade funderat på det väldigt länge men som utlänning kan du inte själv registrera ett barnhem i Nepal och vi ville inte be våra vänner i Kathmandu om hjälp. När de så själva föreslog att vi tillsammans skulle starta ett barnhem för flickor skrek vi bara rakt ut; "JAAA", berättar Sofia Lindholm.

Det är en alldeles fantastisk försommardag när Kävlinge Nya hälsar på i familjen Lindholms vackra hem i Barsebäck. Både Sofia och Christian är hemma från sina arbeten och på gräsmattan leker deras treårige son Elliot med kompisen Ida. Stillheten och lugnet är total.

- Skillnaden på hur vi har det och framförallt hur barnen i Kathmandu har det är väldigt, väldigt stor. Jag kände ju också de här barnen ganska väl, som volontär delade jag rum med dem och jag såg hur de kämpade i sin vardag. Risken att de skulle säljas kände jag till hela tiden men när det ändå blev så fick jag en chock, säger Sofia Lindholm.

Mirakulöst nog återfanns dock de 20 barnen strax innan de nått gränsen till Indien och de återfördes till andra boenden i Kathmandu. Förra året i september, när familjen Lindholm besökte huvudstaden, träffade de också två av de räddade barnen. Sofia Lindholm beskriver mötet som gripandet, ett möte som berörde henne så djupt att det inte fanns någon återvändo. Nu var det dags att ta initiativet till ett tryggt och stabilt barnhem.

- Det kändes verkligen så eftersom vi dessutom har en unik chans i vår kontakt med en familj i Kathmandu som genom åren har blivit våra väldigt goda vänner. Tillsammans med våra vänner finns nu inga hinder för att registrera ett barnhem, skriva hyreskontrakt , anställa personal och allt annat praktiskt som det innebär, berättar Christian Lindholm.

Både Sofia och Christian Lindholm har vid flera tillfällen besökt Nepal. Första gången Sofia besökte landet var sommaren 2000 och det var också då hon lärde känna familjen Singhania i Kathmandu. Sofia berättar att hon blev genast totalt förälskad i och två år sedan åkte hon och Christian tillsammans till Kathmandu i två månader. När Christian reste hem stannade Sofia kvar för att arbeta som volontär på just det barnhem där barnen fem år senare skulle säljas till en organhandlare.

För två månader sedan öppnades så den ideella insamlingsstiftelsen, Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia. I sin ambition far också Sofia och Christian nu runt och håller en del föredrag hos olika organisationer och företag kring sitt projekt och de arbetar även på flera andra sätt för att få ihop sponsorpengar. Målsättningen är att få ihop 100 000 kronor som en grundplåt innan de kan startar barnhemmet som ska ge både boende och skolutbildning för flickorna. Och idag tror de faktiskt att de kommer att nå sitt mål redan tidigare än beräknat.

- Människor är så oerhört generösa och välvilliga. Häromkvällen ringde en helt obekant kvinna från Malmö och berättade att hon hade betalat in 500 kronor till barnhemmet, helt fantastiskt. Vår förhoppning var från början att kunna starta barnhemmet till vintern men som det ser ut nu kanske vi till och med kan komma igång redan till hösten, säger Sofia Lindholm.

Av Ann Lagerwall Tel 0730-780 253Publicerad: 11. juni 2008 03:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Kävlinge Nya

Startsidan just nu