Den senaste tidens stölder på Galleria Center Syd ligger till viss del bakom att siffrorna sticker ut, tror Mats Rosén. foto: mostphotos
Den senaste tidens stölder på Galleria Center Syd ligger till viss del bakom att siffrorna sticker ut, tror Mats Rosén. foto: mostphotos
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Brottslighet skapar problem för företagare: ”Det är bekymmersamt”


HÖR AV DIG!

Är du företagare och har drabbats av någon form av brottslighet? Vi vill gärna höra din berättelse! Mejla till redaktion.kavlingenya@lokaltidningen.se eller ring 010-206 47 27. 

KÄVLINGE. Sjutton procent av företagarna i Kävlinge kommun upplever brottslighet som ett problem i hög utsträckning. Det visar siffror från Svenskt Näringsliv.

Enligt en enkätundersökning som Svenskt Näringsliv har gjort med 3 486 företagare i Skåne, har mer än sex av tio i landskapet problem med brottslighet. Resultatet på det generella planet visar att bedrägerier är den vanligaste brottstypen följt av inbrott och rån.

I Kävlinge kommun svarar 17 procent av de tillfrågade företagarna att brottsligheten är ett problem i hög utsträckning för deras verksamhet. 37 procent anser att det är ett problem i viss utsträckning medan 42 procent inte alls tycker det är ett problem.

– Vi är glada över att den sista siffran är så hög, men det är bekymmersamt med de andra siffrorna, säger Mats Rosén, näringslivschef i Kävlinge kommun.

Han tror att de många stölderna på Galleria Center Syd den senaste tiden ligger bakom till viss del.

– Det gör att siffrorna sticker ut. Vi har också många landsbygdsnära verksamheter där det sker många dieselstölder, säger han.

Mats Rosén berättar att kommunen arbetar aktivt med frågorna tillsammans med näringslivet och polisen. Bland annat lyfts ämnet under de nätverksträffar som man arrangerar.

– Vi genomför också säkerhets- och trygghetsvandringar tillsammans i olika områden flera gånger per år för att hitta svagheter. Då tittar vi bland annat på hur man sköter sina fastigheter. Är det till exempel skräpigt så följer skadegörelse som ofta följs av tillgreppsbrott, säger Mats Rosén.

Flera åtgärder för att stävja brottsligheten har också gjorts. 2015 sjösattes till exempel ett projekt i vilket värmekameror sattes upp på flera platser på Handelsplats Center Syd. De är aktiva under natten och har gett stor effekt, enligt Mats Rosén.

– Vi har fått bort mycket av den nattliga brottsligheten på industridelen av området och även på andra områden. Men alla företag är fortfarande inte med och det gör att det blir hål i nätet. Det är inte så heltäckande som vi hade önskat, säger han.

Men trots att man arbetar aktivt med problemen, går det inte att helt skydda sig mot brottsligheten, enligt Mats Rosén.

– Proffsgäng som åker in och genomför stöldräder har vi svårt att värja oss mot, säger han.


Publicerad: 14. juni 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Kävlinge Nya

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa