De ger åtta flickor en ny chans i livet

Familjen Lindblom i Barsebäck har öppnat barnhem i Nepal

Av
Ann Lagerwall

BARSEBÄCK. Familjen Lindblom i Barsebäck har gjort det som många av oss gärna skulle vilja men som blir blott en tanke. De har startat en ideell insamlingsstiftelse och genom denna lyckats öppna ett barnhem för flickor i Nepal. Sedan snart ett år bor åtta flickor mellan fem och nio år på barnhemmet.
 
– Det känns fantastiskt att vi har lyckats få till stånd ett barnhem. Men vi har aldrig klarat detta utan våra vänner, familjen Singhania, i Kathmandu som har skrivit på ett stort antal handlingar och gjort otaliga påtryckningar för att få igång barnhemmet. För byråkratin i Nepal är inte nådig, säger Sofia Lindblom tacksamt.
Förra våren startade de Insamlingsstiftelsen Barnhemmet Sofia just med en önskan om att kunna öppna ett barnhem för flickor i Kathmandu, huvudstaden i Nepal. Sofia Lindblom berättar att det var när det ofattbara hände – när alla barnen på det barnhem i Kathmandu där hon själv hade arbetat som volontär såldes till en organhandlare i Indien som det inte gick att vänta längre. Hon och hennes man Christian bestämde sig för att starta en stiftelse i en målsättning att öppna ett barnhem för flickor.
– Visionen var då att få ihop 100 000 i startkapital. Genom sponsorpengar och ett stort antal privata givare, som vi är mycket tacksamma över, kunde vi också förra hösten skriva på kontraktet, genom familjen Singhania, för lokalen till barnhemmet, berättar Christian Lindblom.
Kan ta emot fler
Därefter var det dags att inreda, och anställa två kvinnor för arbete vid barnhemmet. Idag bor åtta flickor på hemmet men Sofia och Christian räknar med att kunna ta emot två till.
– Med tio flickor kommer verksamheten vid barnhemmet att kosta cirka 10 000 kronor i månaden, vilket är mycket bra. Visst har vi tagit på oss ett ansvar i detta men för oss har det aldrig funnits några alternativ, vi har länge velat göra detta, menar Christian Lindblom.
Ingen pappa finns
Flickorna som bor på barnhemmet har alla, utom en, sina mammor men papporna är antingen döda eller frånvarande. Att mammorna själva skulle kunna ta hand om flickorna är dock väldigt svårt i ett fattigt land som Nepal. På barnhemmet bor de och de ges också möjligheten att gå i skolan, stiftelsen betalar skolavgiften.
I november åker hela familjen Lindblom, även sönerna Elliott och Lucas, till Kathmandu för att för första gången sedan starten besöka barnhemmet.
– Vi ser verkligen fram emot resan, vilken fantastisk upplevelse det kommer att bli att träffa flickorna och se hur det har det. Och våra vänner som har vi har gjort detta tillsammans med, ja vi längtar verkligen till avresedagen, konstaterar Sofia Lindblom. 

KAN TA TIO.

KAN TA TIO. "Vi har åtta flickor med barnhemmet idag, men kan ta emot tio", berättar Sofia Lindblom. Foto: Ann Lagerwall

FLICKORNA! Här är flickorna som bor på barnhemmet, de är alla mellan fem och nio år. Foto: Privat

FLICKORNA! Här är flickorna som bor på barnhemmet, de är alla mellan fem och nio år. Foto: Privat

Visste du att...

...vill du vet mer sök på www.barnhemmetsofia.se

Publicerad 13 October 2009 03:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag