Det gäller att papegojorna får varierad kost på olika platser i buren. ”De får inte bli uttråkade utan måste leta efter maten”, säger Bertil Sassersson. Foto: Maria Kindgren

Det gäller att papegojorna får varierad kost på olika platser i buren. ”De får inte bli uttråkade utan måste leta efter maten”, säger Bertil Sassersson. Foto: Maria Kindgren

Bertil Sassersson gillar kraxiga kompisar

Färgglatt liv med många papegojor

Av
Maria Kindgren

 
 
 

DÖSJEBRO/RÖDA TRÅDEN. Att se välmående papegojor, att lyckas med ägg och små gojor är drivkraften för Bertil Sassersson.
– När ungarna ska matas med välling var tredje timme får jag ta med dem till jobbet. Jag är lärare och eleverna är väldigt engagerad i ungarna, säger han.
Förra veckan skickade Helena Jernqvist stafettfrågan i Röda tråden vidare till Bertil Sassersson. Hur väcktes ditt intresse för fåglar och hur hinner du med?
Att fågelintresset står i centrum i Bertil Sasserssons liv är glasklart. Med fler än 20 papegojor i flera stora burar på gården och ett livslångt djurintresse i bagaget tvivlar man inte på hans passion.

– Intresset har jag nog fått från min far. Hemma i Södervidinge hade vi bland annat duvor, höns, gäss, ankor, kaniner, marsvin, katter, en get, biodling och en tam råka, säger han.

När Bertil Sassersson var tio kom undulater in i bilden. Han fascinerades av att följa utvecklingen från ägg till vuxen fågel. Det har han inte slutat att förundras över utan fortfarande är det just det som driver honom, men nu är det inte undulater som gäller längre utan uteslutande papegojor.
– Jag vill lyckas bättre än den förra häckningssäsongen, och vi fågelodlare lyckas sällan med en eller ett par papegojor varje säsong.

Och för att få allt att fungera optimalt så är det mycket som måste klaffa.
– Det är oerhört viktigt med rätt kost, holkar, sysselsättning och variation av rörliga grenar så att de tränar balans och slipar klorna. Men de ska också ha rent vatten och bra burar, för det är svårt att få papegojorna att få ungar, säger han.

Han skaffade sina första papegojor 1980, strax efter att han och hustrun flyttat till Dösjebro. Han köpte då papegojor av billackeraren John Nordstedt i Västra Karaby.

Tiden då, hur får du den att räcka till?
– Intresset! Jag har valt att ha djur och då vill jag dem det allra bästa. Men sedan blir det inte mycket tv-tittande om man bortser från Idol, Lets dance och en del handbollsmatcher förstås.

Det är lätt att förstå att Bertil Sassersson fastnade för fåglar när man ser de färgglada papegojorna. En av hans absoluta favoriter är Stinalisa som är född 1993.
– Första gången hon fick ungar var för fem år sedan. Då hade jag köpt hanen Kocko. Men för att de skulle fatta tycke för varandra så fick jag sluta kalla på och kela med henne. De satt sedan och tittade på varandra i ett och ett halvt år innan något hände, säger han.

Kocko vaktar nu Stinalisa noga och är inte nådig då Bertil Sassersson närmar sig.
Han river hål på huden om jag inte passar mig. Men de är otroligt fina och har helt fantastiska personligheter, säger han.

null

Publicerad 26 September 2011 14:37