Flickor i Nepal får en ny chans

Familjen Lindblom startade ett barnhem i Katmandu

BARSEBÄCK. Att ett 30-tal barnhemsbarn såldes till organhandel blev startskottet till att själva driva ett barnhem i Nepal. I dag bor tio flickor på familjen Lindbloms barnhem i Katmandu.
Idén om ett eget barnhem i Katmandu föddes för nio år sedan, när Sofia Lindblom arbetade som volontär på ett annat barnhem i staden. Hennes mejl hem om de bedrövliga förhållanden på barnhemmet blev startskottet till en spontan insamling bland familj och vänner.
-Det var inga stora summor, men det räckte rätt långt i Nepal. Utan att jag gjort någonting. Jag kunde inte låta bli att tänka på vilka underverk det skulle bli om jag lade ned tid på det.
Alla barnen på hemmet som Sofia Lindblom arbetade på såldes  till en organhandlare i Indien, men polisen hann stoppa bussen med barnen. Ett öde som inte är alla förunnat. Människohandel mellan Indien och Nepal är mycket vanlig.
Långsam byråkrati
När några nepalesiska vänner några år senare förslog Sofia och Christian Lindblom att de tillsammans skulle starta ett barnhem kändes det självklart.
-Vi hade inte vågat fråga dem, för det kändes som en stor fråga. Så det var fantastiskt att de tänkt på samma sak som vi hade gjort i flera år.
Byråkratin kvarnar mal långsamt i Nepal och det tog över ett år innan barnhemmet kunde registreras där. I slutet av 2008 flyttade de första flickorna in på barnhemmet The Step. Nu bor tio flickor där.
Två systrar hemkalllade
Det finns plats för tolv, men två systrar blev hemkallade av sina farbröder i våras för att hjälpa till med försörjningen.
-De är bara nio och elva år gamla. Vi erbjöd oss att betala för deras fortsatta skolgång, men farbröderna var inte intresserade.
Barnhemmet tar bara emot flickor eftersom de är de mest utsatta i Nepal. Flickorna är mellan åtta och tretton år. En del har inga släktingar i livet, andra har ensamföräldrar som inte klarar av att försörja dem.
Utbildning är nyckeln till en bättre framtid. I Nepal finns det ingen skolplikt, viket framför allt drabbar flickor.
-Så  flickor som gått nio år i grundskolan får en utbildning som 97 procent av alla flickor i Nepal inte har. Deras möjligheter till ett bra liv ökar ofantligt, säger Sofia Lindblom.
Lagom standard
Det var inte helt lätt att hitta en skola till flickorna, eftersom barnhemsbarn har dåligt rykte. På barnhemmet finns både tvättmaskin och varmvatten, en lyx som den absoluta majoriteten av nepaleser inte åtnjuter.
- Det får inte vara för hög standard med tanke på den dag då flickorna lämnar barnhemmet, eftersom de inte lär få samma standard sedan. Samtidigt är ju varmvatten något helt självklart för oss.
13000 kronor i månaden kostar det att driva barnhemmet. Summan inkluderar förutom personal och hyra även skolavgifter, fritidsaktiviteter och utflykter. Sponsorer till familjen Lindbloms insamlingsstiftelse är svenska företag, privatpersoner, föreningar och församlingar. Många av dem har stöttat barnhemmet sedan startar.
Massor med gatubarn
Behovet av barnhem i Nepal är enormt.
-Det första året efter det att vi öppnat var det långa köer utanför med gatubarn. Men det är svårt för oss att växa mer.  Det skulle innebära ett byte av lokal, vilket är riskabelt då inga hyresavtal existerar i Nepal och man kan stå på bar backe från en dag till en annan. Tolv flickor känns också lagom många. De utgör en familj.
 
 
 

Sofia Lindblom känner starkt för Nepal och dess många gatubarn.
Foto: Åse-Marie Nilssson

Sofia Lindblom känner starkt för Nepal och dess många gatubarn. Foto: Åse-Marie Nilssson

Publicerad 10 September 2012 12:12

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag