”Djur är inte bara ett fritidsintresse, utan det ger också mycket tillbaka. Alla kan inte ha djur hemma, så i framtiden kommer man att kunna komma till Barsebäcks 4H-gård för att umgås med djuren. Med den nya cykelvägen mellan Löddeköpinge och Barsebäck tror jag dessutom att många kommer att kunna ta sig hit på ett smidigt sätt,” säger Louise Forssell, initiativtagare till Barsebäcks 4H-gård.
FOTO: Maria Kindgren

”Djur är inte bara ett fritidsintresse, utan det ger också mycket tillbaka. Alla kan inte ha djur hemma, så i framtiden kommer man att kunna komma till Barsebäcks 4H-gård för att umgås med djuren. Med den nya cykelvägen mellan Löddeköpinge och Barsebäck tror jag dessutom att många kommer att kunna ta sig hit på ett smidigt sätt,” säger Louise Forssell, initiativtagare till Barsebäcks 4H-gård. FOTO: Maria Kindgren

Lantlig fritid på gång i Barsebäck

Av
Maria Kindgren

BARSEBÄCK. Att umgås med djur, odla, vara kreativ och lära sig att ta ansvar kan vara en alternativ fritidssysselsättning för många unga.
Det är på gång. Till novemberlovet smygstartar Barsebäcks 4H-gård.
– Syftet är att skapa en meningsfull fritid för barn och ungdomar, säger Louise Forssell, initiativtagare till det hela.
I nuläget hyr man en gård i Barsebäcks by av Barsebäcks gods.
Louise Forssell kommer att arbeta halvtid med att dra i gång Barsebäck 4H, men arbetet med att hitta sponsorer pågår fortfarande.
Enligt Louise Forssell kommer gårdens fyra huvudområden att vara djur, ekologisk odling, gården och aktiviteter.
– Men exakt vad det blir och hur det kommer att se ut får de deltagande barnen och ungdomarna bestämma. Jag tror inte att vi vuxna ska lägga oss i så mycket hela tiden, utan att kreativiteten måste få komma spontant, säger hon.
Just nu ser stallet, hönshuset och marken tomma ut, men Louise Forssell påpekar engagerat att det hela handlar om en uppstartsfas.
– Vi kommer att börja katter, hönor, kaniner och marsvin. Till våren hoppas vi att fåren, getterna och minigrisarna ska kunna flytta in. På sikt hoppas vi få möjlighet att ha hästar här också, säger hon.
Men Louise Forssell tror inte att gården kommer att konkurrera med andra fritidsaktiviteter.
– Jag hoppas att det här ska kunna vara ett komplement. Det är inte alla barn och unga som gillar idrott och då kan det här vara ett meningsfullt alternativ för unga mellan åtta och 15 år, resonerar hon.
Hon menar att det är viktigt att lära sig att ta ansvar, även som ung.
– Och att uppleva samspelet mellan barn och djur är fantastiskt. Det behöver inte vara så avancerat, utan det räcker att det är väldigt down-to-earth, säger hon.
Framöver kommer även barn att kunna hyra kaninburar på gården.
– Det kan passa barn som inte kan ha djur hemma och så är det en möjlighet att ha en djurkompis här. Och så här inledningsvis behöver vi så klart skötare till alla våra kaniner, säger hon.

– Tanken är att smygöppna med ett öppet hus nu till novemberlovet och då är givetvis alla välkomna, säger hon.
 
 
 

 
 

Vad är en 4H-gård?

4H står för: Hand: Färdighet Hjärta: Empati, respekt (medkänsla ) Huvud: kunskap Hälsa: sunt levnadssätt

Publicerad 09 October 2012 00:00