Johan springer hem till Furulund från jobbet i Malmö för att träna inför vad som kallas bland de absolut tuffaste loppen på jorden, Maraton des sables.
Foto: Maria Kindgren

Johan springer hem till Furulund från jobbet i Malmö för att träna inför vad som kallas bland de absolut tuffaste loppen på jorden, Maraton des sables. Foto: Maria Kindgren

Johan Reberg ska springa 25 mil genom Sahara

Av
Maria Kindgren

FURULUND/MAROCKO. Det kallas världens tuffaste lopp. Att springa250 kilometergenom Sahara låter inte som någon dröm precis. I april ska Furulundsbon Johan Reberg göra det omöjliga.
För ungefär två år sedan skrev Lokaltidningen Kävlinge Nya om Johan Reberg som börjat löpträna, inte minst som ett sätt för att hantera sorgen efter dottern Lisa som omkom i en olycka 2009. Idag finns sorgen fortfarande kvar, men har som Johan beskriver det, blivit mer hanterbar. Men löpningen har han fortsatt med och tagit till en ny nivå.
Nu springer han mellan sju och åtta mil i veckan. Och det har blivit ett antal millopp, maror och halvmaror.
Men utmaningarna har inte riktigt räckt till utan Johan Reberg har anmält sig till Marathon de Sables, ett sju dagar långt lopp i Saharaöknen. Frågan är självklart: varför?
– Det är utmaningen och så söker jag äventyret, säger han.
Hela äventyret började en kväll framför tv:n för ungefär ett år sedan.
– Jag såg ett program om en engelsman som skulle springa loppet. Jag tänkte inte så mycket på det, mer än att det var lite spännande. Sedan hittade jag en svensk kille som sprang loppet och följde honom via loppets hemsida. Vi fick kontakt och under Stockholm maraton så träffade jag honom, bara några hundra meter från mig i startlinjen. Det blåste 15 sekundmeter och det var 4 grader. Bland 16 000 startande så hittade jag honom där.  Jag insåg att det inte kunde vara någon slump och bestämde mig för att anmäla mig, säger han.
I april startar Johan tillsammans med 900 andra löpare i Marocko.
– Det som lockar är att jag tror att det är en häftig upplevelse, både med miljön och med alla människor, säger han.
Löpningen har kommit att bli en stor del av Johans liv. Förutom många mil varje vecka så tränar han ett par styrkepass och ytterligare ett till två yogapass.
Men det är inte bara löpningen, hettan och sanden som kommer att bli tuff. Löparna får nio liter vatten per dygn under loppet, men mat, sovsäck och andra förnödenheter får löparna själva bära med sig under loppet, totalt runt10 kilogram.
– Man byter strumpor, men springer annars i samma kläder. Jag har hört att på bussresan efter loppet så luktar man inte så gott. Det ska vara så illa så att kamelerna vänder sig om, säger han.
Vad oroar du dig för?
– De stora fysiska skadeproblemen är fötterna, med blåsor och skavsår. Men jag tror att jag har hittat rätt skor nu 1,5-2 nummer för stora för att fötterna svullnar upp så pass mycket under veckan. Men det är klart att jag oroar mig lite för värmen. Det blir 45 grader på dagen och så 0-gradigt på nätterna, säger han.
För att klara värmen har han redan planerat hur han ska träna inför det.
– Att anpassa kroppen till värmen görs bäst ett par veckor innan, så då får jag ställa in en motionscykel i bastun, säger han.
Men loppet är inte bara en utmaning utan samtidigt som han springer samlar han också in pengar till Läkare utan gränser.
– Lisa var bra på att dela med sig, hade ett starkt socialt patos och pratade om att bli barnläkare. Dessutom tycker jag att de gör ett fantastiskt arbete så det kändes rätt att samtidigt samla in pengar till dem, säger han.
Att verkligen genomföra loppet handlar mycket om förberedelser, så väl praktiska som mentala. Och på varje lopp finns fortfarande Lisa med, inte bara i tankarna.
– Hon är med på ett positivt sätt. Och när det blir tungt så fuskar jag. Då ber jag Lisa om mer vind i ryggen.

Marathon de Sables

Marathon de Sables är ett värstinglopp i Saharaöknen. Totalt springer deltagarna drygt 24 mil fördelat på 6 dagsetapper. Den längsta etappen är 80 kilometer. 2013 går loppet 5-15 april. Via Johans blogg kan du följa hans förberedelser http://utangranser.blogspot.se/

Publicerad 28 November 2012 00:00