Kaninmamman heter Jatzi. Maja Lindberg, Maja Cedergren, Vera Weberberg och de andra barnen har döpt kaninungarna till Monopol, UNO och andra spelnamn. Foto: Peter Löfström

Kaninmamman heter Jatzi. Maja Lindberg, Maja Cedergren, Vera Weberberg och de andra barnen har döpt kaninungarna till Monopol, UNO och andra spelnamn. Foto: Peter Löfström

Gemensam värdegrund viktigt i 4H-stallet

Av
Peter Löfström

Barsebäck. På 4H-gården handlar det mycket om att ta ansvar, för djuren och för varandra. Intresset för verksamheten har varit stort sedan starten i höstas, berättar Louise Forssell, verksamhetsansvarig.
På gården springer tre yra höns, en tupp och några gäss. En av tjejerna lyckas nätt och jämnt hålla emot när geten Melon drar iväg mot det saftiga gröngräset bakom stallet. Därinne, i myssoffan, gosar Maja Lindberg, Maja Cedergren och Vera Weberberg med en myllrande flock kaninungar i famnen.
– Grundtanken är att alla är välkomna hit. Kom som du är, säger Louise Forssell, verksamhetsansvarig på 4H-gården i Barsebäck, som öppnade i november förra året.
– Intresset har varit stort från början, förklarar hon och betonar de grundvärderingar som styr verksamheten, de fyra H som har gett namn åt 4H: Huvud, hjärta, hand och hälsa.

Inga krav

Eller med andra ord: kunskap, medkänsla, färdighet och ett sunt levnadssätt.
– Här finns inga prestationskrav, inget elittänk. Det finns barn som inte vill sporta på sin fritid, här skapar vi en annan sorts gemenskap. Även om begreppet hälsa är en viktig del i det vi gör, säger Louise Forssell.
Frida Thelin hör till de lite äldre ungdomarna som arbetar som skötare med extra ansvar.
– Jag kollar så att djuren har vatten och hjälper de mindre barnen att ta ut kaninerna ur burarna till exempel, förklarar Frida.

Riktiga djur

För Louise Forssell är det viktigt att barnen lär sig att ta ansvar, för djuren och för varandra.
– Det här är ju riktiga djur, inte gosedjur. Även om det gosas mycket med dem. 4H fungerar ju också så att barnen får möjlighet att prova på att ta hand om ett djur. Det kan vara bättre än att familjen köper ett djur att ha där hemma.

Blandade åldrar

På längre sikt hoppas Louise Forssell att 4H-gården kan bli en mötesplats även för äldre:
– Vi har redan blandade åldrar här. Om några seniorer är intresserade är de välkomna att kontakta oss. Jag tror att de skulle kunna bidra till barnens utveckling och trygghet genom att bara finnas här, prata med de yngre och kanske berätta minnen ur livet.
Mycket frivilligt arbete ligger bakom 4H-gården. I hönshuset har nya burar byggts. Geten, som kom hit för en vecka sedan, har fått en inhägnad hage. I stallet står en mjuk soffgrupp, skänkt av privatpersoner. Den är som gjord för att gosa med kaniner i. Här hänger gärna Maja, Maja och Vera.
– Det är skönt att mysa med kaninerna här, säger de.
Geten Melon är en annan favorit.
– Geten är envis, han vill gärna bestämma, skrattar tejerna i soffan.

Publicerad 04 July 2013 08:42