Första gången för sista promenadkonserten i Skåne

Av
Lene Karlsson

Lena Karlsson

LÖDDE/HJÄRUP. – Vi gör konserter som ska locka en bred publik. Det vill säga både de som inte alls är vana vid att lyssna på klassisk musik och de som är väldigt vana vid det, säger dirigent Kristofer Wåhlander som är bosatt i Löddeköpinge.
I år valde därför Lundalandfilharmonikerna att framföra ”Last Night of the Proms”.
– Det är en konsert som många känner till från teve, säger Kristofer Wåhlander.
Det är tredje gången som orkestern uppträder i den före detta industrilokalen i Jakriborg som rymmer 876 platser, varav de flesta i skrivandets stund redan är slutsålda.
Men konserten kommer inte att spelas samma datum som den i Royal Albert Hall i London som av tradition alltid äger rum andra helgen i september, vilket i år betyder den 12 september.
– Vi kommer att uppträda exakt en vecka före, lördagen den 5 september.
Bäst på opera
Det är inte det enda som skiljer konserten i Hjärup från originalet i London.
– I den engelska versionen brukar den första delen av konserten bestå av lite lättsammare moderna låtar. Men vi kommer istället att inleda med att göra det som vi är bäst på, nämligen opera, säger Kristofer Wåhlander.
Lundafilharmonikerna kommer under Kristofer Wåhlanders ledning att framföra låtar från kända verk som Carmen, Barberaren i Sevilla och Madama Butterfly. Under resterande halva av konserten spelas samma melodier som i den engelska versionen med traditionella patriotiska engelska låtar som ”Rule Britania” och ”Land of hope and glory”.
– Vi kommer att göra allt för att få med oss publiken.
Började gråta
Kristofer Wåhlander har själv bott i England i fem år. Även om han inte varit på konserten i Royal Albert Hall har han besökt många andra liknande konserter. Men hans första minne av den är från femårsåldern.
– Jag började gråta när jag hörde ”Land of hope and glory”, inte för att jag var trött utan för att jag blev så rörd av musiken, säger Kristofer Wåhlander.

MISSA INTE!

Last Night of The Proms i Jakriborg, Hjärup, den 5 september klockan 19.

Publicerad 30 August 2015 09:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag