Att lära sig självförsvar är viktigt i dagens samhälle, tycker Johan Axelsson. foto: mira axelsson

Att lära sig självförsvar är viktigt i dagens samhälle, tycker Johan Axelsson. foto: mira axelsson

Han lär barn försvara sig mot angripare

Av
John Nordh

John Nordh

LÖDDEKÖPINGE. ?Balans, koordinationsförmåga och en kunskap i hur man kan försvara sig mot många olika attackformer. Kampsportsföreningen Musubi Dojo i Löddeköpinge startade nyligen en självförsvarskurs för barn.
Stilen som lärs ut kallas för Systema Sibirsky viun. Den härstammar från Sibirien i Ryssland och är en kampkonst som bygger på positionering, balansbrytning och rörelser
– Det finns inga fasta tekniker, utan det är ett system man utgår ifrån som kan tillämpas i alla olika former av angrepp, säger Johan Axelsson, huvudansvarig för Systema SV i Sverige på Musubi Dojo.

Föreningen har ?lärt ut Systema för vuxna under flera års tid, men har nu utökat verksamheten med en kurs för barn mellan sju och 14 år.
– Det är samma principer som lärs ut till barn och vuxna, men i de små åldrarna leker man mer fram det, säger Johan Axelsson och fortsätter:
– Systema är bra fysisk träning för både koordinationsförmågan och balansen.

Behöver barn verkligen lära sig självförsvar?
– Ja, det tycker jag absolut. Som det ser ut idag med alla möjliga sorters övergrepp på barn så borde det finnas ett stort intresse bland föräldrar att sätta sina barn i en självförsvarskurs.

Kursen har ?varit igång i någon vecka och fortsätter hela terminen. Söndagar mellan klockan 10 och 11.30 är tiderna som gäller. För den som är intresserad går det att få mer information på föreningens hemsida: www.musubi-dojo.se. Där finns också information om vilka andra stilar som föreningen erbjuder som riktar in sig på självförsvar.

Publicerad 26 January 2016 06:00