Karins man tvingas bo med dementa personer

"Det är en förvaring av gamla människor"

Av
John Nordh

John Nordh

KÄVLINGE. ?Förra gången Karins man kom hem från ett av kommunens vårdboenden mådde han psykiskt dåligt. Karin är nu mycket kritisk till hur Kävlinge kommun bedriver växelvård.
– Det är en förvaring av gamla människor, säger hon.

Karins man har haft växelvård i ett år. Det innebär att han bor på ett korttidsboende i kommunen en vecka och bor hemma tre veckor varje månad.
– Jag jobbar fortfarande och måste få vila ibland. Att vårda sin anhörig är ett heltidsjobb, säger hon.
Enligt? Karin blir hennes man placerad ensam i ett rum på vårdboendet. Eftersom han inte är så vårdkrävande känns det som att han glöms bort, berättar hon.
– De kallar på honom när det är dags för mat och när han ska ta sina mediciner. Förutom det är det ingen som pratar med honom.
Karins man ?är mentalt frisk. Men ändå tvingas han bo tillsammans med demenssjuka. Något som enligt Karin gör att han inte mår bra av att vara på vårdboendet.
– Där sitter de stackars sjuka människorna som är halvt borta och så ska de blandas med människor som är klara i huvudet. Är man inte sjuk redan så blir man det av att vara där, säger hon.
Så länge situationen ser ut som den gör så kommer hon inte låta sin man bo på vårdboendet, berättar hon.
– Jag behöver få vila men jag vill inte att han ska vara där längre. Han har varit negativt inställd till det länge nu så jag får väl bita ihop.
Enligt Ann-Louise? Christensen, hemvårdschef i Kävlinge kommun, har man haft en ansträngd kösituation till särskilt boende de senaste ett och ett halvt åren. Det gör att det blir ”proppar i alla ändar” för att tillgodose behovet av olika former av boende. Detta gör att det inte alltid är möjligt att hitta rätta placeringar för brukarna utifrån diagnos och omvårdnadsbehov, säger hon.
– Behovet av särskilt boende är helt enkelt större än vad kommunen har platser till.
För att lätta? på trycket något köpte Kävlinge kommun, i september, in platser på ett boende i Lund som Attendo driver. Men lösningen är inte optimal, berättar Ann-Louise Christensen.
– Det blir inte så jättemycket dyrare för oss men för den enskilde kan det få stor betydelse att få sin man eller hustru placerad i Lund. Man vill ju helst bo nära sina nära och kära, säger hon.
Fotnot. Karin heter egentligen något annat.

LÄS MER: Ökat behov bakom problematiken

Publicerad 16 December 2016 05:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag