Kristofer dirigerar ofta mellan 120 och 130 personer samtidigt. “Ibland måste man fatta beslut på en tiondels sekund”. (Bilden är beskuren).??foto: fredrik liljegren

Kristofer dirigerar ofta mellan 120 och 130 personer samtidigt. “Ibland måste man fatta beslut på en tiondels sekund”. (Bilden är beskuren).??foto: fredrik liljegren

Röda tråden:

Kristofer Wåhlander om ledarskap

"Det handlar om att skapa känslor"

Av
John Nordh

John Nordh

BARSEBÄCK. ?När dirigenten Kristofer Wåhlander håller i taktpinnen är det inte ovanligt att han leder mellan 120 och 130 personer samtidigt. Han beskriver känslan minuterna innan varje stor konsert som en ”skräckblandad förtjusning”

2010 startade Lundalands filharmoniska orkester som består av mellan 60 och 70 musiker. Ofta samarbetar orkestern med Helsingborgs konserthus kör. Detta innebär att det ofta är mellan 120 och 130 personer på scen under ett framträdande.
Som dirigent ?är det Kristofer Wåhlanders uppdrag att se till så att alla samarbetar. Men hur lyckas han med det? Detta undrade Lasse Wellhag på Bread and Cookies i förra Röda tråden.
– Har du utrymme för en hel bok, säger Kristofer Wåhlander när han får frågan.
Han skrattar och samlar sig sedan för att försöka ge en förkortad version.
– Allt ledarskap handlar om att skapa känslor. Det kvittar om man är dirigent eller handläggare på socialstyrelsen så skapar man känslor hela tiden, säger Kristofer Wåhlander och fortsätter:
– Frågan är vilken känsla man vill skapa under ett visst tillfälle hos andra människor. Som dirigent är det mitt ansvar att se till så att alla i orkestern har samma känsla och drar åt samma håll.
Kristofer Wåhlander ?har lett många stora konserter. Rekordet slog han med Lundalands filharmoniska orkester då hela 210 personer följde hans taktpinne.
– Det gäller verkligen att ha 100 procent fokus under en konsert. Det gör att man ofta inte minns så mycket efteråt.

Har det aldrig gått snett under en konsert?
– Jodå, det händer saker under varje konsert. Men oftast märker inte publiken något. Mitt jobb är att lösa det som går fel och ibland måste man fatta beslut på en tiondels sekund. Till exempel om en solist kommer in en takt för tidigt så måste jag snabbt bestämma om vi ska fortsätta som vanligt eller om vi ska hoppa över en takt för att komma rätt med solisten.
– Det handlar om hur mycket jag tror att orkestern kan musiken och huruvida jag räknar med att alla uppfattat att solisten kommit in för tidigt.

PERSONLIGT

Namn: ?Kristofer Wåhlander.
Ålder: ?42 år.
Bor: ?I Barsebäckshamn.
Familj: ?Hustru och tre barn.
Gör: ?Är dirigent för Lundalands filharmoniska orkester, samt föreläser om ledarskap.
På fritiden? ?”Det är jobbet och familjen som gäller för min del”.
Vad lyssnar du på för musik hemma? ?”Jag lyssnar mest på den musiken jag för tillfälligt arbetar med. Men när jag kör bil lyssnar jag mycket på Wagner”.

Publicerad 26 January 2017 08:00