Hälsotipset för pendlare:

Gå eller cykla till jobbet

Av
John Nordh

John Nordh

KÄVLINGE. Hur påverkar pendling till och från jobbet vår hälsa? Den frågan har Kristoffer Mattisson skänkt fyra år av sitt liv till att försöka svara på. Nästa vecka ger han en föreläsning i ämnet på Kävlinge bibliotek.

Kristoffer Mattisson är doktor i medicinsk vetenskap med inriktning på folkhälsovetenskap. Hans fyra år långa doktorandsprojekt gick ut på att titta på vilka negativa effekter pendling kan ha på människors välmående.
I projektet har Kristoffer och hans kollegor undersökt tre olika pendlingsgrupper – bilpendlare, tåg- och busspendlare samt aktiv pendling – när man går eller cyklar till jobbet.
Studien visar att bilpendlare och tågpendlare mår sämre i större utsträckning än aktiva pendlare och drabbas oftare av sömnstörningar och stress. Den självuppskattade hälsan är även sämre än hos de som går och eller cyklar till jobbet.
– Under tiden som man pendlar kan man utsättas för olika saker som kan innebära stress. En stor faktor är att man inte har kontroll över sin egen situation. Till exempel kan det vara förseningar eller att man måste anpassa sig till tider som ligger bakom, säger Kristoffer Mattisson och fortsätter:
– Man förlorar även tid när man pendlar som istället skulle kunna användas till mer hälsofrämjande aktiviteter.
Generellt sätt så riskerar de som pendlar med bil, buss eller tåg att må sämre desto längre de pendlar, enligt Kristoffer Mattisson. Men det finns flera undantag från den regeln, betonar han.
– För enskilda pendlare spelar den livssituation de befinner sig i stor roll. Har man till exempel barn så kanske pendlingen blir det enda tillfället under dagen som man har möjlighet till egentid.
Föga förvånande är den aktiva pendlingen det bästa alternativet ur en hälsosynpunkt.
– Då blir pendlingen en fysisk aktivitet som leder till minskad övervikt och har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Aktiv pendling i lagom långt avstånd är helt klart rekommendationen, säger Kristoffer Mattisson.

Kristoffer Mattisson. foto: privat

Kristoffer Mattisson. foto: privat

MISSA INTE!

Kristoffers föreläsning äger rum torsdagen den 23 mars klockan 15 till 16 på Kävlinge bibliotek. Inträdet är gratis.

Publicerad 15 March 2017 07:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag