Deras historiska verk prisat

"Vi har satt Kävlinge på kartan"

Av
John Nordh

John Nordh

KÄVLINGE. ”Kävlinges historia – från istid till enskifte” har blivit utsedd till Skånes hembygdsbok och kommer nu delas ut till hembygdsföreningar i hela landskapet.
– Vi har satt Kävlinge på kartan ordentligt, säger Nils-Erik Winther, ordförande i Harjagers härads fornminnes- och hembygdsförening som står bakom boken.
Att Skånes hembygdsförbund har utsett deras verk till årets hembygdsbok betyder mycket, berättar han.
– Det är jättestort för oss att få representera Skåne i det här sammanhanget.
Den 29 mars kommer hembygdsföreningen lämna över 150 exemplar av boken till representanter för Skånes hembygdsförbund, som besöker Kävlinge. Boken ska sedan delas ut till samtliga hembygdsföreningar i Skåne.
”Kävlinges historia – från istid till enskifte” kommer sedan gå vidare till riksförbundet i Stockholm där den finns med som en av kandidaterna till att bli hela Sveriges hembygdsbok. Under våren kommer det hela att avgöras.
– Vi får se hur det går där. Konkurrensen är nog knivskarp, säger Nils-Erik Winther.
Boken släpptes i somras och är den första delen i en trilogi om Kävlinges historia som ska sträcka sig fram till modern tid med industrins framväxt.
Den andra delen i trilogin ska handla om järnvägens ankomst till Kävlinge och vad den kom att betydda för by. Hembygdsföreningen räknar med att kunna ha den redo för tryck innan sommaren. Men när exakt den kommer ut är än så länge inte spikat.

Publicerad 19 March 2017 08:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag