Handlare kräver lösning på parkeringsproblem

Av
John Nordh

John Nordh

KÄVLINGE. Parkeringsplatserna i Kävlinge centrum har blivit färre. För handlarna innebär det att det blir svårare att locka kunder. Nu kräver de att kommunen agerar.

”Kommunen säger sig vilja ha ett levande centrum med välmående handel, men tyvärr klagar många kunder på att det är svårt att hitta parkeringsplatser”. Så inleds ett brev till Kävlinge kommun som Fredrik Rexington på Kävlinge Zoo och Marie Nilsson på Nilsson & Son Radio-TV står bakom tillsammans med flera andra handlare i centrum.

Enligt företagarna har problemet funnits en längre tid, men blivit mycket värre sedan de cirka 40 platserna på tomten Trehörningen försvann för att ge plats åt nya hus. ”Det gjorde inte saken bättre att KKB valt att plocka bort de 12 platser som var avsedda som kundparkeringar för butikerna i deras fastigheter. Dessa används nu som personalparkering”, skriver de vidare i brevet.

– Vill man inte ha butiker inne i Kävlinge så är det precis så här man ska göra, säger Fredrik Rexington.

Ett annat problem är att många långtidsparkerar på gatorna genom att ”snurra på P-skivan”, skriver företagarna i brevet.

Fredrik Rexington uppskattar att cirka 40 till 50 procent av hans kunder är bilburna och har märkt att parkeringssituationen har gjort att kunderna har blivit färre.

– Jag har också märkt kundernas irritation, jag hade också blivit irriterad om jag inte hade hittat parkeringsplatser. De flesta handlar 20 kilos säckar med djurfoder och ofta dessutom mer än en.

Vad vill du att kommunen ska göra?

– Jag hade gärna velat se att kommunen till en början valde att använda de parkeringar som finns till kunderna. Det är de som drar in pengar till Kävlinge. Hur situationen ska lösas vet jag inte. Det är inte jag som är proffs på detta, det är kommunen.

Parkeringsfrågan ska nu diskuteras på ett möte mellan handlarna och företrädare från kommunen och KKB.

– Parkeringsplatser är mycket viktigt för centrumhandeln, säger Mats Rosén, näringslivschef på Kävlinge kommun.

När mötet ska äga rum är i skrivande stund oklart.

Publicerad 21 November 2017 09:15

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag