Gynekologen i Hofterup snabbt populär

HOFTERUP.

Bland hästgårdarna i Hofterup öppnade gynekolog Maria Wölner-Hanssen sin egen klinik i slutet av oktober. Drygt en månad senare ringer telefonen ständigt och patienter kommer ända från Ystad.

Tanken att öppna en egen praktik ute bland hästhagarna mellan Hofterup och Dösjebro föddes när Maria Wölner-Hanssen såg huset för första gången.

– Jag tänkte att här kan jag ha en klinik, säger hon.

Marie Wölner-Hanssen bodde och arbetade då i Lund, där hon jobbade på en privat gynekologisk mottagning. Hon har arbetat privat sedan 2011, innan dess var hon på specialistläkare vid Skånes universitetssjukhus och överläkare på Kvinnokliniken i Kristianstad.

För ett år sedan flyttade hon, maken Pål, två av barnen och hästarna till gården och planerna på att öppna en egen klinik tog fart än mer. I våras frågade hon sin mångåriga medarbetare, undersköterskan Linda Reslow Plym om hon ville flytta med till Hofterup. Linda behövde lite betänketid men kunde ganska snabbt konstatera att hon ville följa med.

– Det var inget svårt beslut. Jag hade pendlat med tåg till Lund i 17 år. Jag behövde bara kolla hur långt det var, säger Linda Reslow Plym.

– Utan henne hade det inte blivit någonting utav det här, säger Maria Wölner-Hanssen.

Efter några turer med bygglov och tillstånd öppnade Annerokliniken den 23 oktober. Trots klinikens placering har det inte varit glest bland besöken. Kliniken har haft patienter sedan dag ett och tar emot ett tjugotal patienter om dagen.

Till kliniken i Hofterup kommer många av Maria Wölner-Hanssens tidigare patienter, kvinnor från främst nordvästra Skåne men även mer långväga ifrån såsom Ystad och Trelleborg till exempel.

Bristen på gynekologer och ett stort tryck på kvinnoklinikerna i regionen medför en stor efterfrågan.

– Många av dem som kommer är halvakuta. Men som trots det har fått en väntetid på kanske en och en halv månad till Kvinnokliniken, säger Maria Wölner-Hanssen.

Efter att ha jobbat på flera sjukhus har hon sett att överbelastningen på klinikerna har ökat, och då är det de med mest akuta besvär som får tid.

– Man märker att sjukhusen inte har möjlighet att ta emot patienter med vissa besvär, säger Maria Wölner-Hanssen.

På kliniken i Hofterup tar de emot patienter med en rad olika besvär, vare sig det handlar om cellförändringar, cystor, oönskade graviditeter, fertilitet eller blödningar. När det krävs operationer hjälper kliniken till med förberedelser och skriver remiss till Kvinnokliniken.

Närheten till patienten, menar Maria Wölner-Hanssen är bland det bästa med arbetet. Att ha en egen praktik hjälper till.

– En central del är att man är väldigt nära patienterna. Det är ett privilegium att hjälpa någon med något som är så extremt nära, säger hon.

– Små som vi är har vi möjlighet att följa patienterna från det första telefonsamtalet in i undersökningsrummet. Det blir en annan kontinuitet, säger Linda Reslow Plym.

Publicerad 28 November 2017 12:36

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag