Kävlinge kommun vill få fler att göra rätt med fett

KÄVLINGE. Med Londons monsterfettklump i färskt minne, vill nu Kävlinge kommun göra det lättare för invånarna att göra rätt med sitt fett. På flera platser runt om i kommunen går det att hämta gratis så kallade fettrattar från och med nästa vecka.

Matfett, både i flytande och fast form, kan lätt orsaka stopp i avloppssystemet. Enligt Alexandra Malm, va-ingenjör på Kävlinge kommun, riskerar det att leda till bräddning vilket gör att orenat vatten kan rinna ut i vattendrag.

– Vi har ett sextiotal pumpstationer i kommunen och varje månad behöver man ringa ut en spolbil som får spola rent mellan fyra och 20 stationer från fett. En spolbil kostar 1 500 kronor i timmen och i slutändan blir den kostnaden något som belastar va-taxan, säger hon.

Problemet med fett är att det stelnar när det kommer i kontakt med vatten i låga temperaturer. Att spola ned fettet i vasken med varmt vatten hjälper inte, enligt Alexandra Malm.

– Vattnet i ledningarna är kallt och till slut stelnar fettet och blir till stora klumpar som riskerar att fastna.

Skulle Kävlinge kunna få ett stort fettberg likt det som hittades i London?

– Nej, de blir inte så stora. Men tillräckligt stora för att orsaka stopp i ledningsnätet. Fett hör inte hemma i avloppet.

Under december månad delar Kävlinge kommun ut gratis fettrattar på tre olika ställen; Löddeköpinge bibliotek, Bibliotekscaféet i Kävlinge och i receptionen på kommunhuset. Tratten skruvas på på en PET-flaska som man fyller med överblivet matfett som har svalnat. När flaskan är fylld skruvar man på orginalkorken och slänger flaskan i brännbart avfall.

– Man offrar panten och energin med återvinning av plast, men kostnaderna för stopp i avloppssystemet blir ofantligt mycket större, säger Alexandra Malm.

Torsdagen den 21 december, mellan klockan 07.30 till 9 och 16 till 17.30 delar Kävlinge kommun ut gratis trattar utanför Ica i Kävlinge.

Publicerad 28 November 2017 08:33

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag