Från en trästock till rockriff – Uffe bygger egna instrument

LÖDDEKÖPINGE.

Efter ett livslångt musikintresse började Uffe Mossberg tillverka egna instrument för tio år sedan. Under den tiden har han lyckats skapa sju stycken minst sagt säregna verk. Eller vad sägs om en elbas i trä och aluminium vars form påminner om en skalbagge?

Musiken har funnits vid Uffe Mossbergs sida länge. Sedan flera år tillbaka spelar han i bandet Get Back tillsammans med några vänner som bland annat brukar uppträda på John Bull pub i Lund. Under bandets gig är det inte bara musiken som drar till sig uppmärksamhet. När Uffe Mossbergs ibland använder sina egna instrument på scen får de en och annan att höja på ögonbrynen.

– Vid de tillfällen ett hembyggt instrument varit med på scen, brukar det vara en del som kommer fram och ställer frågor efter konserterna, säger han.

Det första instrumentet Uffe Mossberg skapade bestod inte mycket mer än av en trästock och några strängar.

Experimentet blev starten på ett intresse som nu sträcker sig över ett decennium. I sin samling har han bland annat en elgitarr, en lyra, en elbas och en så kallad mississippi diddley bow – ett tvåsträngat instrument som till utseendet påminner om en ukelele.

Alla är skapade från grunden i Uffes garage/verkstad i Löddeköpinge med olika material. Elbasen är gjord i trä och aluminium och gitarren av trä och plexiglas. Volymrattarna har han tagit från en gammal stereo.

– Jag är ingenjör i botten och är intresserad av hur saker och ting fungerar. Metallen gör till exempel att en ton hänger längre, det har jag lärt mig under vägens gång. Mycket har jag fått läsa mig till på internet och jag har också kollat på många Youtube-videor, säger Uffe Mossberg.

Ett instrument är inget man bygger under en dag. Uffe berättar att det tar ungefär 70 till 80 arbetstimmar för ett mindre instrument, som till exempel mississippi diddley bowen. Av den tiden lade han mellan 20 och 30 timmar på den digitala ritningen som han alltid gör innan han börja bygga.

– Elbasen tog betydligt längre tid än så. Jag brukar fokusera på att få en del klar vid varje tillfälle jag bygger, säger Uffe Mossberg.

Vad har du för tips till en nybörjare som vill börja bygga egna instrument?

– Det finns färdiga byggsatser att köpa. De kanske inte är i bästa kvalitet men det är en bra start. Då lär man sig vad man behöver för att sedan kunna bygga ett instrument från grunden.

Publicerad 05 December 2017 15:32

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag