Förslag både för och emot fyrverkerier på nyårsafton

Av
John Nordh

KÄVLINGE. Två medborgarförslag som rör fyrverkerier på nyårsafton ligger just nu hos Kävlinge kommun. En person vill förbjuda fyrverkerier, bland annat eftersom människor och djur riskerar att skada sig och att djur kan skrämmas av smällandet. Förslaget har i skrivande stund 78 underskrifter. För att ett e-förslag ska gå vidare till ansvarig nämnd krävs det att 100 personer skriver under det.

Personen som har skrivit det andra e-förslaget anser att man inte borde förbjuda fyrverkerier eftersom det är en tradition med raketer på nyårsafton. När den här texten skrivs är förslaget nytt och hittills har det bara fått en underskrift.

I Kävlinge kommun är det endast tillåtet att skjuta fyrverkerier inom detaljplanelagt område mellan den 31 december och 1 januari. Mindre fyrverkerier är också tillåtna i anslutning till familjehögtider. För all annan användning krävs tillstånd av polisen.

För att få använda och inneha nyårsraketer krävs det att man är 18 år. Detta regleras av lagen och förordningen om brandfarliga och explosiva varor. Om polisen påträffar ungdomar med fyrverkerier kan de skriva en anmälan på plats.

Publicerad 12 December 2017 10:41

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag