Renovering av piren krävs inom några år

BARSEBÄCK.

Pirarna i Barsebäcks hamn kommer att behöva renoveras inom fem till tio år för att stå emot framtida klimatförändringar. Detta hävdar båtägarföreningen som äger hamnen och nu ber de kommunen om hjälp.

Av
John Nordh

Enligt Rickard Holmqvist, ordförande i den ekonomiska föreningen som äger hamnen, är det svårt att säga exakt inom hur lång tid man måste renovera pirarna för att de inte ska riskera att skadas allvarligt.

– Om man lägger en plan för det inom fem år så är vi på den säkra sidan, men man borde nog inte vänta tio år, säger han.

En lindrig storm som är kortvarig har inte så stor påverkan på piren, berättar Rickard Holmqvist. Men en orkan från väst som bildar vågor sliter hårt.

– Med miljöförändringarna kommer det blåsa kraftigare och längre och då behöver man göra något. Vi skulle på sikt behöva göra en ny förstärkning och gjuta en ny grundläggning som håller pirarna på plats.

I början av 1990-talet tog båtägarföreningen över ägandet av hamnen av Kävlinge kommun. Underhållet sköts med hjälp av de avgifter som båtägarna, som per automatik också blir delägare i hamnen, betalar årligen. Under året har föreningen bland annat bytt ut de flesta akterstolparna mot nya, en kostnad på drygt en halv miljon kronor.

– Den kostnaden klarade vi. Men att renovera en hamnpir, då pratar vi flera miljoner, säger Rickard Holmqvist och fortsätter:

– Som ägare till hamnen är det kostnader man får vara beredd på. Men vi vill undersöka intresset hos Kävlinge kommun att hjälpa till, eller om det finns andra möjligheter, bidrag att söka till exempel. Barsebäcks hamn är en pärla i kommunen och bör bevaras.

Förra veckan hade föreningen ett möte med Pia Almström (M), kommunalråd i Kävlinge kommun.

– Det finns säkert samarbetsmöjligheter. Hamnen är väldigt värdefull och jag tänker att vi ska försöka involvera hamnföreningen i vårt kustprojekt, säger hon.

Publicerad 12 December 2017 10:00