Nätverk letar hem åt ensamkommande

KÄVLINGE.

Öppna ditt hem för ensamkommande ungdom. Den uppmaningen ger det nybildade nätverket "Öppna ditt hem i Kävlinge" som nu söker efter kommunbor som kan tänka sig att göra en insats.

Av
John Nordh

När en ensamkommande ungdom fyller 18 år, får sin ålder uppskriven eller får sitt första avslag på en asylansökan, förlorar ungdomen sin plats på det kommunala boendet. Risken finns då att personen blir hänvisad till en annan ort i Sverige. För de ungdomar som har lyckats skaffa sig vänner eller blivit aktiva i en förening, kan det bli ett hårt slag. Inte minst eftersom studierna på Lärcentrum också måste avslutas.

Nyligen beslutade en majoritet av de politiska partierna i Kävlinge att om den unge kan ordna ett eget boende inom kommunen, kan hen fortsätta sina studier på Lärcentrum. Det är här "Öppna ditt hem i Kävlinge" kommer in i bilden. Nu söker de efter kommuninvånare som kan tänka sig att öppna sitt hem för en ensamkommande ungdom. Nätverket har redan lyckas få två napp. Sedan tidigare finns det minst sex familjer i kommunen som har ställt upp för en ensamkommande, enligt Nils Nyberg som har startat nätverket tillsammans med tre andra personer och som också är aktiv i Miljöpartiet i Kävlinge.

– Nu under våren kommer det att behövas flera nya rum till pojkar som fyller 18 år. Det är inte det lättaste att hitta personer som vill ställa upp, det är ett stort ansvar, säger han.

– Men det ger också mycket tillbaka. Jag har själv haft en ungdom boende hos mig sedan i augusti förra året och känner att jag kanske har kunnat rädda honom genom att ha stöttat honom på detta sätt.

Den som bestämmer sig för att ta emot en ungdom får först ett besök av medlemmar från nätverket. Vid nästa besök introduceras ungdomen för familjen. Sedan får båda parter några dagar på sig att fundera. Är alla positiva till det, sker boendeuppgörelsen först på försök i en månad för att se att allting fungerar.

– Vi tror att det finns fler som har funderat på detta och i så fall är det bara att vända sig till oss, det gäller även de som vill engagera sig i nätverket, säger Nils Nyberg.

Publicerad 03 January 2018 14:28

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag